HomeZiekte en behandelingKlachten en ziektenBlaar

Hoe verzorg ik een blaar?


Dicht laten

Niets doen is in principe de beste behandeling van blaren. Als de druk of wrijving die de blaar heeft veroorzaakt stopt, zal deze namelijk spontaan verdwijnen. Door de blaar dicht te laten kan deze bovendien niet vuil worden of besmet raken door aarde en stof.

Eventueel kun je de blaar tijdelijk afschermen met een wondpleister. Maar let erop dat de blaar hierbij niet openscheurt. Om de blaar te beschermen, zijn bij de apotheek speciale pleisters te verkrijgen. Het zijn als het ware kussentjes met een opening in het midden, die perfect rond de blaar kunnen worden geplakt.

Uitzonderingen: pijnlijke en grote blaren

Blaren die pijn doen en grote blaren op drukplaatsen (bv. op de voetzolen) kun je beter wel doorprikken. Dit voorkomt dat ze openscheuren en eventueel infecteren.

Hierbij ga je het best als volgt te werk:

  • reinig vooraf de huid met water een zeep;
  • prik vervolgens de blaar aan twee uiteinden door met een steriele of ontsmette naald (bv. nadat deze boven een vlam werd gehouden);
  • druk het vocht vanuit het centrum naar de twee doorgeprikte uiteinden toe en dep het weggevloeide vocht weg;
  • ontsmet de blaar, bij voorkeur met een waterige oplossing op basis van chloorverbindingen, chloorhexidene of povidon-jood;
  • dek de huid af met een wondpleister of gaasje.

Het doorprikken op zich volstaat: je hoeft geen stukjes huid van de blaar te verwijderen.

Als de blaar opnieuw opzwelt, herhaal je deze behandeling.

Opengescheurde blaren

Is de blaar opengescheurd, moet je:

  • de wond goed reinigen met water en zeep en eventueel ontsmetten;
  • de losgekomen huid wegknippen met een fijn schaartje, zodat je een gave wondrand krijgt;
  • gedurende enkele dagen een beschermende wondpleister of een gaasje aanbrengen, maar dit steeds verwijderen voor het slapengaan.

Als de wond niet ontstoken is, kun je hem ook afdekken met second skin. In tegenstelling tot de klassieke pleister droogt deze ‘tweede huid’-pleister de wond niet uit. Bovendien houdt de beschermende film op de buitenzijde water en bacteriën tegen. Deze pleister mag enkele dagen op de wond geplakt blijven. Een nadeel kan zijn dat je een mogelijke infectie niet tijdig opmerkt. Een ander nadeel is de prijs: second skin is vrij duur, zodat je je kunt afvragen of het gebruik ervan opweegt tegen het – over het algemeen beperkte – ongemak van een blaar.

Veelgestelde vragen?

Bron: ‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s

Ga ook naar