HomeZiekteKlachten en ziekten

Cholesterol

Omdat cholesterol hart- en vaatziekten kan veroorzaken, krijgt het vaak alleen maar negatieve eigenschappen toegedicht. Deze kwalijke reputatie is niet helemaal terecht, want niemand kan zonder cholesterol.

Wat?

Cholesterol is een vetstof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen, vitamine D en galzuren te maken. Door deze positieve eigenschappen heeft elk lichaam cholesterol nodig. Bij baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, is de behoefte aan deze vetstof zelfs vrij groot.

Niemand kan zonder cholesterol. Gevaarlijk wordt het pas als er te veel cholesterol in de bloedbaan aanwezig is. Dat kan namelijk leiden tot een vernauwing van de bloedvaten.

Soorten

We nemen cholesterol op via onze voeding, maar ons lichaam maakt ook zelf cholesterol aan.

Het vervoer van cholesterol door het lichaam gebeurt via de bloedbaan. Omdat de vetstof niet oplost in het bloed, hecht cholesterol zich bij het transport vast aan eiwitten.

  • Het LDL (low density lipoproteïne) is het eiwit in ons bloed dat cholesterol van de lever naar de verschillende organen brengt. Als er veel LDL-eiwit aanwezig is, wordt er veel cholesterol naar de organen gevoerd en dat kan zich in de bloedvaten ophopen. LDL verwijst daarom naar slechte cholesterol.
  • Het HDL (high density lipoproteïne) verwijdert de vetstof uit de organen en brengt het terug naar de lever. De cholesterol die vastzit aan het HDL-eiwit, wordt bestempeld als goed, omdat het HDL-eiwit de cholesterol uit de organen wegvoert.

Risicofactoren

Een hoog LDL-cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. 

Andere factoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten zijn:

De kans op hart- en vaatziekten is groter bij mannen en neemt toe naarmate de leeftijd.  

Om het risico op hart- en vaatziekten in te schatten, worden alle risicofactoren samen bekeken.

Veelgestelde vragen

Bron: www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventiearts CM

Ga ook naar