HomeZiekteKlachten en ziektenChronische vermoeidheid

Hoe wordt chronische vermoeidheid behandeld?

Diagnose

In 1994 stelden wetenschappers criteria voor CVS op. Het omvatte onder meer een aantal symptomen die gedurende zes of meer opeenvolgende maanden moesten voorkomen. 

Vandaag weten we dat chronische vermoeidheid meer is dan een opsomming van symptomen en het probleem individueel moet worden aangepakt. 

Neem voor een eerste gesprek contact op met je huisarts. Die kan je indien nodig doorverwijzen voor verder onderzoek. Ben je langer dan zes maanden ziek, kan het soms nuttig zijn om enkele onderzoeken te doorlopen zoals een slaaponderzoek.

Multidisciplinaire aanpak

Artsen zijn het er over eens dat verschillende disciplines een plaats hebben in de hulpverlening. Het doel is de patiënt zo ruim mogelijk te helpen in de verschillende aspecten van het ziek-zijn en te werken aan een zo goed mogelijk herstel. Dit zowel met aandacht voor de lichamelijke klachten als voor mogelijke psychische en psychosociale aspecten van het ziek-zijn. 

Net zoals er geen duidelijkheid is over de juiste oorzaak, is er ook geen uniforme behandeling. Vandaag raden internationale en nationale instanties een multidisciplinaire behandeling aan, waarbij verschillende disciplines hulp bieden. Met training wordt de lichamelijke weerstand voorzichtig opgebouwd. Cognitieve gedragstherapie leert adequaat om te gaan met de klachten en anders te denken over de problematiek.

De resultaten van de verschillende behandelingen zijn wisselend. Wat voor jou een weg naar verbetering is, is dat niet noodzakelijk voor een ander. In overleg met de huisarts, andere deskundigen en jij zal de beste keuze worden gemaakt. Het is ook belangrijk dat de omgeving goed geïnformeerd is en eventueel bij de behandeling wordt betrokken.

Nieuwe revalidatieovereenkomst

De overeenkomst tussen het Riziv en de referentiecentra, waar men terechtkon voor diagnose en behandelingsadvies, werd beëindigd. 

Een nieuwe revalidatieovereenkomst is van kracht, waarbij de rol van de eerste lijn centraal staat: de zorg start bij de huisarts, die verder kan doorverwijzen. Door een vroege diagnose en behandeling wil men voorkomen dat langdurige vermoeidheid langer duurt dan zes maanden en evolueert tot een chronische ziekte.

Tips

  • Geef je lot niet volledig uit handen aan hulpverleners, maar neem zelf actief deel aan het herstelproces.
  • Hou rekening met de financiële gevolgen bij de keuze van een therapie.
  • Sta open voor een opname indien ambulante begeleiding te weinig resultaat oplevert.
  • Contacteer de dienst Maatschappelijk Werk van CM indien je thuiszorgdiensten wil inschakelen. 

Veelgestelde vragen

Dr. E. Rummens en dr. J. Vandenbergen, CM

Ga ook naar