Chronisch Obstructief Longlijden (COPD)
HomeZiekte en behandelingKlachten en ziekten

Chronisch Obstructief Longlijden (COPD)


COPD staat voor ‘chronic obstructive pulmonary disease’ of chronisch obstructief longlijden. Deze term groepeert alle longziekten die worden veroorzaakt door een onomkeerbare chronische vernauwing van de luchtwegen

Door toenemend rookgedrag en de voortschrijdende luchtvervuiling komen zulke aandoeningen steeds vaker voor. In Europa zijn ze zelfs de derde doodsoorzaak, na kanker en hart- en vaatziekten.

COPD vormt een sterk onderschat probleem. Op iedere bekende patiënt zijn er bijna drie die niet weten dat ze een soortgelijke ziekte hebben.

Tot de COPD-groep behoren onder meer chronische bronchitis, bronchiolitis en longemfyseem. Samen met astma werden ze tot voor kort cara (chronisch aspecifieke respiratoire aandoeningen) genoemd. Maar sinds men weet dat astma op veel vlakken verschilt van deze longziekten, is de indeling herzien. De term cara is vervangen en wordt uitgesplitst in astma enerzijds en COPD anderzijds.

Veelgestelde vragen

Bron: ‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s

Ga ook naar