HomeZiekteKlachten en ziektenHoofdluizen

Hoe kan ik hoofdluizen bestrijden?

Nat-kam-methode

Om luizen uit te roeien, geniet de nat-kam-methode de voorkeur. Geen enkele luis overleeft de behandeling indien je ze correct uitvoert. Deze methode is bovendien goedkoop en kindvriendelijk, maar neemt enige tijd in beslag en vergt de nodige discipline.
Lees meer over de nat-kam-methode

Shampoos en lotions

Een wasbeurt met een gewone shampoo doet de luizen niets. Wel bestaan er shampoos en lotions op basis van insecticiden die luizen en eitjes doden. Ze hebben evenwel diverse nadelen. 
Lees meer over deze luizendodende producten

Lokale behandeling met dimeticon 4%

Dimeticon legt een soort laagje rond de luizen, waardoor ze verstikken.
Deze methode is voldoende doeltreffend. Een belangrijk nadeel is evenwel dat er nevenwerkingen kunnen optreden: schilfering van de hoofdhuid, alsook jeuk en irritatie rond de ogen.
Het product is ontvlambaar. Je dient het voorzichtig te gebruiken in een goed verluchte ruimte.

Andere behandelingsmethodes

Andere methodes, zoals de elektrische luizenkam of een luizenstofzuiger, werden onvoldoende onderzocht en worden daarom niet aangeraden.

Bijkomende maatregelen

 • Wassen van lakens, knuffels, handdoeken, mutsen en sjaals?
  Dit is niet altijd even zinvol. Luizen sterven immers na twee dagen indien ze niet op de behaarde hoofdhuid zitten en verspreiden zich vooral door rechtstreeks hoofdcontact. 
  Bij een hardnekkige of steeds weerkerende luizeninfectie is het soms wel nuttig om lakens, handdoeken, knuffels en kledij te wassen op 60°. Doe dit bij het opstarten van de behandeling en na één week. Gebruik evenwel je gezond verstand en overdrijf niet. Het is voldoende om enkel de zaken te wassen die de voorbije twee dagen door het gezinslid met luizen gebruikt werden.
  Wat je niet kan wassen op 60°, kan je gedurende twee dagen buiten luchten of gedurende 24 uur in de diepvriezer plaatsen.
  Gemeenschappelijk gebruik van handdoeken en kammen is om meerdere redenen altijd af te raden. 
 • Kammen en borstels reinigen
  Kammen en borstels die in contact zijn geweest met luizen, worden wel het best gereinigd in warm water (minimaal 60° gedurende vijf minuten).
 • Omgeving verwittigen
  Heeft je kind luizen, verwittig dan het kinderdagverblijf, de onthaalouder, de school of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. Zij kunnen de andere ouders waarschuwen dat er luizen circuleren en de nodige informatie verspreiden om ze op te sporen en te behandelen. 
 • Niet uitsluiten
  Een kind met luizen hoeft niet uitgesloten te worden van school, de zwemles of andere activiteiten. Luizen zijn onschuldige beestjes. Het oplopen en overdragen ervan gebeurt meestal reeds enkele weken voor je vaststelt dat je kind luizen heeft.
  Tijdens het zwemmen worden luizen niet doorgegeven. In het water klampen de luizen zich immers stevig vast aan de haren om te overleven.

Goed om weten

 • Na het doden van de luizen kan de jeuk nog tot twee weken aanhouden
 • Ongeacht de methode die je gebruikt, is het belangrijk om op hetzelfde moment met de nat-kam-methode alle gezinsleden te controleren op de aanwezigheid van luizen. Is dit het geval, moet je iedereen gelijktijdig behandelen. 
 • Heerst er in de klas van je kinderen een luizenplaag? Dan is paniek een slechte raadgever. Behandel hun haar niet met allerlei antiluisproducten. En doe dit zeker niet om te voorkomen dat je kind luizen krijgt. Dit is niet doeltreffend, kan nevenwerkingen geven en verhoogt de kans dat de luizen eraan wennen.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Download