HomeZiekteKlachten en ziektenHoofdluizenBehandeling

Nat-kam-methode

Om luizen op te sporen en uit te roeien, geniet de nat-kam-methode de voorkeur. Geen enkele luis overleeft de behandeling indien je ze correct uitvoert. Bovendien worden kinderen zo vaak met luizen besmet dat ze beter niet elke keer met agressieve, chemische producten behandeld worden. De nat-kam-methode vereist weliswaar enige tijd, maar is onschadelijk en goedkoop, en heeft geen nevenwerkingen. 

Benodigdheden

 • Conditioner (crèmespoeling, balsem).
 • Gewone kam.
 • Fijne luizenkam: tanden 0,3 tot 0,4 mm uit elkaar, rechthoekige of ruitvormige doorsnede, bij voorkeur licht van kleur zodat je de luizen ziet zitten.
 • Wit keukenpapier.
 • Handdoek.

Tien stappen

 1. Was het haar met gewone shampoo.
 2. Spoel de shampoo uit het haar, maar droog het niet af.
 3. Wrijf het natte haar overvloedig in met conditioner.
 4. Kam de knopen uit het haar met een gewone kam.
 5. Buig het hoofd voorover en kam met een luizenkam het haar systematisch van achteren (uit de nek) naar voren (voorhoofd). Druk de luizenkam goed tegen het hoofd aan. Let vooral goed op achter de oren en in de nek.
 6. Veeg de luizenkam na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier. Zo merk je of er luizen aanwezig zijn. Luizen kan je uit de kam verwijderen met een tandenstoker.
 7. Spoel overvloedig de conditioner uit het haar, maar droog het niet af.
 8. Kam met een gewone kam het haar opnieuw naar achteren.
 9. Kam het haar een tweede keer systematisch met de luizenkam, maar ditmaal van voren naar achteren en opnieuw van het ene oor naar het andere.
 10. Veeg de luizenkam opnieuw na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier.

In totaal moet je minstens een kwartier kammen. Als het karwei achter de rug is, leg je de gebruikte kammen in water van minstens 60°C gedurende vijf minuten.

Herhaal het kammen gedurende minstens twee weken om de drie à vier dagen, tot geen enkele luis meer wordt gevonden. Indien er nog levende luizen worden gevonden, moet het toepassen van de nat-kam-methode met twee weken verlengd worden.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Download