HomeZiekteKlachten en ziektenHoofdroos

Wat kan ik zelf doen?

Om te beslissen of je de schilfertjes zelf kunt behandelen, is het belangrijk eerst het onderscheid te maken met andere aandoeningen.

Gaat het inderdaad om hoofdroos, is er geen middel om definitief van de vervelende witte spikkeltjes verlost te raken. Een regelmatige aanpak met een antiroos-shampoo is voorlopig de enige remedie.

  • Was je haar aanvankelijk om de twee à drie dagen met dergelijke antiroos-shampoo. Doe dit tot de symptomen onder controle zijn. Meestal duurt dit zes weken. Het verdere verloop is sterk individueel bepaald. Sommige mensen zijn genoodzaakt om de behandeling nagenoeg continu voort te zetten, anderen zijn tussen twee aanvallen maandenlang schilferloos.
  • Laat de shampoo steeds vijf à tien minuten inwerken. Alleen dan krijgt deze de kans om zijn werk grondig te doen.
  • Lees steeds de gebruiksaanwijzing. Want misschien moet je extra voorzorgen nemen als er bepaalde actieve bestanddelen in de shampoo zitten zoals schimmelwerende, ontstekingswerende of jeukwerende producten en/of producten die de hoornlaag losweken. Een klein aantal mensen kan immers allergisch reageren op deze bestanddelen. Niettemin zijn de shampoos die vrij te koop zijn veilig. Er zijn namelijk geen bewijzen dat de actieve bestanddelen via de huid worden opgenomen.

Er bestaan verschillende soorten antiroos-shampoo. Ze hebben elk een eigen werkingsmechanisme. Shampoos op basis van seleniumsulfide en op basis van ketoconazol zijn zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheker. Seleniumsulfide remt de aanmaak van nieuwe huidcellen en ketoconazole heeft een schimmelwerende werking. Vraag raad aan je apotheker.

Veelgestelde vragen

E. Rummens en M. Callens, preventie-artsen CM