HomeZiekteKlachten en ziektenJicht

Moet ik als jichtpatiënt op mijn voeding letten?

Door de doeltreffende medicatie en omdat de voeding slechts een kleine hoeveelheid purines aanbrengt, moeten jichtpatiënten zelden een streng purinevrij dieet volgen.

Meestal volstaan gezonde voedingsgewoonten en het beperken van purinerijke en vette maaltijden.

  • Aanbevolen voeding 
    • Fruit en groenten (behalve linzen, gedroogde boontjes, erwtjes, paddestoelen, bloemkool en asperges) 
    • Aardappelen, brood, deegwaren, granen 
    • Zuivelproducten 
    • Water (twee tot drie liter per dag)
  • Te beperken voeding 
    • Vlees (vooral wild en orgaanvlees zoals hart, niertjes, hersenen, zwezerik, lever) 
    • Vis (vooral ansjovis, sardienen, haring, makreel, mosselen, spiering en viskuit) 
    • Zoete snoepjes en tussendoortjes (vooral op basis van fructose) 
    • Alcohol (maximaal een glas per dag)

Jichtpatiënten met overgewicht doen er goed aan om de overtollige kilo's weg te werken. Dit moet evenwel steeds onder begeleiding van een diëtist gebeuren. Want onbezonnen afslanken kan leiden tot een verhoogde productie van urinezuur, met een jichtaanval als gevolg.

Veelgestelde vragen

Bron: 'Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s

Ga ook naar