Menstruatiepijn
HomeZiekte en behandelingKlachten en ziekten

Menstruatiepijn


Sommige vrouwen krijgen er al mee te maken vanaf de eerste menstruatie in de puberteit (primaire menstruatiepijn), anderen pas jaren later

Is dit laatste het geval, is er soms een onderliggende oorzaak zoals een vleesboom, endometriose of een ontsteking (secundaire menstruatiepijn).

De cyclus van de vrouw wordt geregeld door een complex samenspel van hormonen. In de loop van de cyclus, die gemiddeld 28 dagen duurt, wordt het slijmvlies in de baarmoeder dikker. Hierdoor kan zich een bevruchte eicel nestelen, om verder uit te groeien tot een baby. 

Als er geen bevruchte eicel in de baarmoeder terechtkomt, vindt de menstruatie of maandelijkse bloeding plaats. Hierbij trekt de baarmoeder regelmatig samen, waardoor het opgebouwde slijmvlies samen met wat bloed wordt afgestoten.

Dit samentrekken kan soms pijnlijke krampen veroorzaken. Over het algemeen kan deze pijn geen kwaad, maar kan hij wel hinderlijk zijn bij veel dagelijkse activiteiten.

Symptomen

De pijn begint meestal net voor de menstruatie en duurt soms tot het einde ervan. Hij wordt vooral gevoeld in de onderbuik, maar trekt ook vaak naar de rug en de bovenbenen.

De pijn kan gepaard gaan met:

Sommige vrouwen zijn voor en tijdens de menstruatie ook sneller verdrietig of geïrriteerd.

Bij sommige vrouwen verdwijnen de klachten na een zwangerschap. Hiervoor is nog geen exacte verklaring gevonden.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar