Contacteer ons

HomeZiekteKlachten en ziektenNeerslachtigheid

Wat is het verschil tussen neerslachtigheid en depressie?

Neerslachtigheid is een normale reactie op moeilijkheden. Na enkele weken waait de bui weer over. Als de stemming abnormaal verlaagd is gedurende een langere periode en dit een ongunstige invloed heeft op het dagelijks functioneren, kan er sprake zijn van een depressie.

Het is niet altijd duidelijk waar de grens ligt. Neerslachtigheid, lichte depressie (enkele weken) en ernstige depressie liggen min of meer in elkaars verlengde. De overgang verloopt geleidelijk.
Bij twijfel raadpleeg je best je huisarts of zoek je gespecialiseerde hulp. Praat erover en blijf niet alleen met sombere gevoelens.

Enkele verschillen

NeerslachtigheidDepressie
    
Een gevoel, een tijdelijke verandering van stemming.Een stemmingsstoornis, een ernstige ziekte. Iemand die een depressie heeft, is niet alleen somber maar heeft ook andere klachten.
De toestand wordt ervaren als tijdelijk. Het gaat momenteel niet goed maar men vertrouwt erop dat het later wel weer beter zal gaan. Na een paar dagen drijft de bui weer over.De toestand wordt ervaren als 'voor altijd'. Men ziet geen verbetering in de toekomst.
Duidelijk aanwijsbare oorzaak: een pijnlijke gebeurtenis, een belangrijk verlies.Niet altijd duidelijke oorzaak. Het gevoel dat die hele toestand jou overkomt, overheerst.
Anderen kunnen een bron van troost zijn.Goed bedoelde adviezen uit de omgeving helpen alleen nog maar verder in de put.
Sommige dingen zorgen voor plezier en aangename ervaringen: een lekkere maaltijd, een goed gesprek, je hobby, een fijne wandeling.Niets kan nog plezier opleveren.
Plezierige zaken kunnen de stemming positief beïnvloeden. Men heeft nog controle.Het gevoel alle controle te verliezen overheerst. Niets lijkt te helpen. Men probeert niets meer.
De sombere gevoelens staan het dagelijks functioneren niet in de weg maar alles kost meer moeite.Een depressie hindert in het dagelijks functioneren: er is geen interesse meer in werk, hobby, anderen... en het brengt het  functioneren op allerlei gebied in gevaar.
Verschillende emoties worden ervaren: boosheid (op zichzelf of anderen), ergernis, spanning. Verschillende gevoelens overheersen in  diverse situaties.Wat er ook gebeurt: men voelt niets. Er is geen reactie meer op wat er om zich heen gebeurt, niet op de leuke maar ook niet op de minder leuke.

Veelgestelde vragen

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen