HomeZiekteKlachten en ziektenNeerslachtigheid

Wat is het verschil tussen neerslachtigheid en depressie?

Neerslachtigheid is een normale reactie op moeilijkheden. Na enkele weken waait de bui weer over. Als de stemming sterk verlaagd is gedurende twee weken of langer en dit een ongunstige invloed heeft op het dagelijks functioneren, kan er sprake zijn van een depressie.

Het is niet altijd duidelijk waar de grens ligt. Neerslachtigheid, lichte depressie (enkele weken) en ernstige depressie liggen min of meer in elkaars verlengde. De overgang verloopt geleidelijk.
Bij twijfel raadpleeg je het best je huisarts of zoek je gespecialiseerde hulp. Praat erover en blijf niet alleen met sombere gevoelens.

Wanneer je een naaste verloren bent, tijdens een periode van rouw, kun je je ook langere tijd neerslachtig voelen. Dat is een normale reactie op een ingrijpende gebeurtenis. 

Neerslachtigheid of depressie? Praat erover en blijf niet alleen met sombere gevoelens. Zoek gespecialiseerde hulp. Zowel voor neerslachtigheid als voor depressie kun je geholpen worden.

Enkele verschillen

NeerslachtigheidDepressie
    
Een gevoel, een tijdelijke verandering van stemming.Een stemmingsstoornis, een reële ziekte. Iemand die een depressie heeft, is niet alleen somber maar heeft ook andere klachten.
De toestand wordt ervaren als tijdelijk. Het gaat momenteel niet goed maar men vertrouwt erop dat het later wel weer beter zal gaan. Na een paar dagen drijft de bui weer over.De toestand wordt ervaren als 'voor altijd'. Men ziet geen verbetering in de toekomst.
Duidelijk aanwijsbare oorzaak: een pijnlijke gebeurtenis, een belangrijk verlies.Niet altijd duidelijke oorzaak. Het gevoel dat die hele toestand jou overkomt, overheerst.
Anderen kunnen een bron van troost zijn.Anderen kunnen een bron van troost zijn en steun bieden. Soms helpen goed bedoelde adviezen uit de omgeving je verder in de put.
Sommige dingen zorgen voor plezier en aangename ervaringen: een lekkere maaltijd, een goed gesprek, je hobby, een fijne wandeling.Niets kan nog plezier opleveren.
Plezierige zaken kunnen de stemming positief beïnvloeden. Men heeft nog controle.Het gevoel alle controle te verliezen overheerst. Niets lijkt te helpen. Men probeert niets meer.
De sombere gevoelens staan het dagelijks functioneren niet in de weg maar alles kost meer moeite.Er is geen interesse meer in werk, hobby, anderen... en dit hindert het dagelijks functioneren op allerlei gebied.
Verschillende emoties worden ervaren: boosheid (op zichzelf of anderen), ergernis, spanning. Verschillende gevoelens overheersen in  diverse situaties.Wat er ook gebeurt: men voelt niets. Er is geen reactie meer op wat er om zich heen gebeurt, niet op de leuke dingen maar ook niet op de minder leuke dingen.

Veelgestelde vragen

Bron: www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen