HomeZiekteKlachten en ziektenNierstenen

Welke zijn de symptomen?

Nierstenen geven niet altijd klachten. Ze worden pas pijnlijk als ze in de urinewegen terechtkomen en er blijven vastzitten.

Het eerste symptoom is vaak een vage pijn in de flanken van de rug of in de omgeving van de nieren. Omdat de pijn niet prominent aanwezig is, wordt deze vaak genegeerd. 

Als de afvoer van de urine geblokkeerd raakt, verandert deze vage pijn in felle pijnaanvallen. De pijn begint aan de zijkant van de buik en kan - afhankelijk van de plaats waar de steen vastzit - uitstralen naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen. 

Typisch aan koliekpijn is de onstuitbare bewegingsdrang. Men is rusteloos, loopt rond en kruipt soms letterlijk over de vloer van de pijn. Er is geen verband tussen de grootte van de steen en de pijn die deze veroorzaakt. Kleine nierstenen kunnen dus soms pijnlijker zijn dan grotere. 

Wanneer een nierkoliek te lang aanhoudt, is het mogelijk dat de getroffen nier onherstelbaar beschadigd wordt.

Andere mogelijke klachten zijn:

  • misselijkheid;
  • braken;
  • transpireren;
  • een opgezwollen buik;
  • vaker moeten plassen of het gevoel hebben te moeten plassen;
  • bloed in de urine (komt vooral voor als een steen door de urineleider passeert).

Bij kleine exemplaren (tot ongeveer 4 mm) is de kans groot dat ze spontaan afdalen en worden uitgeplast. Grotere stenen geraken daarentegen gemakkelijker vast in de urinewegen, waar ze de doorstroming van de urine volledig of deels verhinderen en een ontsteking kunnen veroorzaken. 

Naast de pijn kan soms ook een infectie ontstaan.

Ook in de blaas kan een steen achterblijven en leiden tot een ontsteking. Dit is echter zeer uitzonderlijk.

Veelgestelde vragen

E. Rummens en M. Callens, preventie-artsen CM