HomeZiekteKlachten en ziektenNierstenen

Hoe kan ik nierstenen voorkomen?

Veel drinken

Veel drinken is het meest doeltreffende middel om nierstenen te voorkomen. Hoe meer de urine is verdund en hoe vlotter de doorstroming ervan, hoe kleiner de kans dat risicostoffen zich kunnen ophopen.

  • Drink 1,5 tot 2 liter per dag, bij voorkeur gewoon water (zonder koolzuur). Andere dranken worden echter niet aanbevolen, bv. omdat ze te veel suikers bevatten (frisdranken, vruchtensap) of omdat ze zelfs de kans op nierstenen kunnen verhogen. Dit is onder meer het geval met grote hoeveelheden cola en grapefruit- of appelsap.
  • Spreid het drinken over de hele dag en wacht zeker niet met drinken tot je dorst krijgt. Dit is immers een signaal dat het lichaam reeds vocht te kort komt. Geen dorst hebben, betekent niet dat je voldoende drinkt. Goede indicatoren om te weten of je al dan niet genoeg vocht inneemt, zijn de kleur van de urine en het aantal keren dat je plast. Je drinkt te weinig als de urine donker is of als je slechts drie- of viermaal per dag moet plassen.

Risicopersonen: ook voedingsgewoonten aanpassen

Als je reeds eerder nierstenen had of een verhoogd risico op nierstenen loopt (bv. door erfelijke aanleg), doe je er goed aan om nog meer te drinken dan een ander en om enkele voedingsgewoonten aan te passen.

  • Drink 2,5 tot 3 liter water per dag. Drink meer bij warm weer, inspanning en koorts.
  • Drink, indien mogelijk, ook ’s nachts een glaasje water, bv. bij het opstaan om naar het toilet te gaan. Zo blijft de doorstroming in de nieren 24 uur op peil.
  • Eet niet meer dan 150 gr vis of vlees per dag. En schrap vooral ansjovis, niertjes, sardines in blik en lever van het menu. Vis en vlees bevorderen namelijk de aanmaak van urinezuur, een van de risicostoffen op nierstenen.
  • Beperk het zoutgebruik tot maximaal 6 gr per dag, omdat zout de aanwezigheid van calcium in de urine verhoogt.
  • Kies voor een vezelrijke voeding met veel groenten en fruit. Deze zorgt voor een snellere uitscheiding van ongewenste stoffen.

Hoewel veel nierstenen ontstaan door een ophoping van calcium, hoort een calciumarm dieet niet thuis in dit rijtje aanbevelingen. Op melk en andere zuivelproducten mag namelijk niet worden beknibbeld. Calcium is immers een te belangrijke voedingsstof (onder meer voor de botten) en een calciumarm dieet heeft merkwaardig genoeg eerder een omgekeerd effect. Het lijkt nierstenen in de hand te werken.

Veelgestelde vragen

E. Rummens en M. Callens, preventie-artsen CM