HomeZiekteKlachten en ziekten

Overgewicht

Er is sprake van overgewicht als de vetmassa in het lichaam te hoog is doordat meer energie wordt opgenomen dan verbruikt. 

Vaak wordt overgewicht gelijkgesteld aan obesitas. Dat is onterecht, want in tegenstelling tot overgewicht is er zeker bij obesitas een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, suikerziekte en afwijkingen aan de gewrichten en wordt een behandeling echt aangeraden.

Oorzaken

Overgewicht is zelden erfelijk bepaald

Doorslaggevende factoren zijn meestal slechte voedingsgewoonten en een gebrek aan beweging. De mate waarin je zwaarder wordt, hangt immers af van je energie-evenwicht. Als de energie-inname via voeding groter is dan het energieverbruik stapelt het lichaam het teveel aan energie op als vetreserve en stijgt het lichaamsgewicht. Je krijgt een buikje of zwaardere dijen.

Het is normaal dat het gewicht wat toeneemt met de leeftijd. Bij het ouder worden, heeft het lichaam minder energie nodig. Bovendien beweeg je vaak wat minder. Een toename van een of twee kg over een periode van tien jaar is normaal voor een volwassene. Een grotere of snellere gewichtstoename is een signaal. Vrouwen in de menopauze hebben vaak last van gewichtstoename door de hormonale veranderingen in het lichaam. 

Bij een klein percentage mensen met overgewicht ligt de oorzaak bij een ziekte of medicatiegebruik.

Veelgestelde vragen

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen