HomeZiekteKlachten en ziekten

Schurft

Schurft of scabies is een besmettelijke huidziekte, veroorzaakt door de schurftmijt.

De mijten lopen over de huid. Een vrouwelijke volwassen schurftmijt graaft er gangetjes in van maximaal drie centimeter om haar eitjes in te leggen. Na een drietal dagen komen de nieuwe mijten uit. De schurftmijten kun je met het blote oog nauwelijks zien

De schurftmijt wordt meestal overgedragen door langdurig lichamelijk contact met een besmette persoon. Omdat men de mijten ook tijdens het vrijen kan overdragen, wordt schurft soms tot de seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) gerekend. Maar eigenlijk lopen alle gezinsleden van een besmet persoon de kans om de schurftmijt over te krijgen. 

Schurft wordt zelden ook overgedragen via besmet beddengoed en besmette kleding.

Symptomen

De klachten ontstaan zowat twee tot zes weken na besmetting. 

De gangetjes die de mijt in de huid graaft, zijn heel kenmerkend voor schurft. Aan de ingang ervan begint de huid te schilferen. Dit is vaak het meest opvallende kenmerk. Aan de andere kant van het gangetje, waar de mijt zit, ontstaat een blaasje. De huid jeukt hevig. Omdat de jeuk toeneemt bij warmte is ze vaak het felst aanwezig ’s nachts in bed. Gezien de jeuk veroorzaakt wordt door een allergische reactie, kan de huid ook jeuken op plaatsen waar geen mijten zitten. 

De huidletsels zijn vooral aanwezig tussen de vingers, aan de handpalmen, aan de polsen en aan de binnenste voetrand. Maar ook op andere plaatsen kunnen letsels voorkomen, bijvoorbeeld in de oksels, rond de tepels, aan de penis, de balzak, de navel, de billen en de dijen. 

Door de jeuk worden de huidletsels vaak open gekrabd. Hierdoor kan een bijkomende bacteriële infectie ontstaan. 

Bij een tweede infectie met schurft ontstaat de jeuk een dag tot vier dagen na besmetting.

Behandeling

Om besmetting van anderen te voorkomen, laat je je het best zo snel mogelijk behandelen. Het is belangrijk dat het hele gezin en alle personen met wie er intensief lichaamscontact geweest is - dus zeker alle seksuele partners - tegelijkertijd behandeld worden, ook als zij geen klachten hebben. Anders kan je elkaar na de behandeling telkens opnieuw besmetten. 

Schurft kan worden behandeld door het volledige lichaam (van kaakrand tot en met de voeten) in te smeren met een crème op basis van permethrine. Na acht tot twaalf uur was je de crème af in bad of onder de douche, droog je je af met een propere handdoek en trek je propere kleding aan. 

Voor zwangere vrouwen wordt een benzylbenzoaat lotion gebruikt. 

Bij kinderen jonger dan twee jaar worden ook het gelaat en de behaarde hoofdhuid mee ingesmeerd.

Om een nieuwe infectie te vermijden, moet je ook je beddengoed en kleding die je de laatste drie dagen droeg wassen op 60°C. Wat je niet op 60°C mag wassen, stop je drie dagen in een afgesloten plastic zak, waarna je ze wast. 

Enkele dagen na de behandeling zal de ergste jeuk verminderen. Toch kunnen jeuk en huidletsels nog tot enkele weken na de behandeling blijven duren. Dit wil dus niet zeggen dat de behandeling niet gewerkt heeft.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar