HomeZiekteKlachten en ziektenSinusitis

Wat kan ik zelf doen?

Als je enkel plaatselijke klachten hebt aan de bijholten, kan je zelf een aantal zaken proberen om de klachten te verminderen. Er is helaas geen enkel middel dat je klachten helemaal wegneemt of ervoor zorgt dat je sneller geneest.

 • Spoel regelmatig je neus met een zoutwateroplossing. Je kan ze kant-en-klaar kopen bij de apotheker of eventueel zelf maken (9 g zout in een liter lauw water). Maak je ze zelf, zorg er dan voor dat je proper werkt. Giet de oplossing in een uitgekookte fles en bewaar ze maximaal drie dagen in de koelkast.
 • Stomen verlicht bij sommige mensen de klachten. Draai in de badkamer de warmwaterkraan van je douche of bad open. Adem de stoom die in de gesloten ruimte ontstaat in. Je kan ook stomen boven een kom warm water van maximaal 60° (een liter is voldoende). Adem de damp in met een handdoek over het hoofd.
  Pas op voor verbranding door water te morsen of te hete stoom in te ademen.
  Voeg geen producten toe aan het water, want hun nut is niet bewezen. Bovendien kunnen ze prikkelend en zelfs schadelijk zijn.
  Stomen is af te raden voor kinderen, zeker als ze jonger zijn dan zes jaar omdat het neusslijmvlies sneller kan verbranden.
 • Blijf je te veel klachten hebben, kan je tijdelijk ontzwellende neusdruppels op basis van xylometazoline of oxymetazoline gebruiken. Ze ontzwellen tijdelijk het neusslijmvlies, maar nemen de oorzaak niet weg. Gebruik deze neusdruppels driemaal per dag gedurende maximaal vijf dagen.
  Bij langer gebruik kunnen ze leiden tot verslaving. Daarenboven beschadigen ze het neusslijmvlies en veroorzaken ze zo zelfs sinusitis en houden ze je klachten in stand. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van neusdruppels bij kinderen. Meer over de behandeling bij kinderen
 • Verlicht eventueel de pijn met een pijnstiller op basis van paracetamol. Lees steeds de bijsluiter en respecteer de maximale dosis van 4 x 1 g per dag. Andere pijnstillers en ontstekingsremmende geneesmiddelen mag je alleen in overleg met je arts of apotheker innemen. 
 • Rook niet, want dit irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing.

Het is niet duidelijk of snuiten of ophalen van de neus beter is als je een loopneus hebt. Als je snuit, snuit dan elk neusgat afzonderlijk, zonder te persen.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM