HomeZiekteKlachten en ziekten

Spataders

Spataders zijn meestal ongevaarlijk, maar kunnen heel vervelend zijn en een esthetisch probleem vormen.

Om vanuit de benen terug naar het hart te vloeien, moet het bloed tegen de zwaartekracht in stromen. Dit lukt alleen doordat de aders die het bloed transporteren uitgerust zijn met terugslagklepjes. Deze verhinderen dat het bloed weer naar beneden stroomt. Functioneren deze kleppen niet optimaal, wordt het terugvloeien van het bloed naar het hart bemoeilijkt. Dit geeft een extra spanning in de aders, waardoor deze kunnen uitzetten en zichtbaar worden.

Spataders treffen vooral de benen. Spataders in de benen zijn duidelijk zichtbare, blauwe, verdikte, voelbare, wat kronkelig verlopende bloedvaten. Ze komen meestal voor in de oppervlakkige aders, slechts zelden in de diepere. 

Oorzaken

Erfelijkheid is de belangrijkste oorzaak van spataders. 

Langdurig staan en weinig bewegen tijdens het werk verhoogt je risico. Tot de risicogroep behoren onder andere bepaalde arbeiders, leraars, verpleegkundigen, kappers en winkelpersoneel.

Ook zwangerschap kan leiden tot spataders, althans bij erfelijkheid. Onder invloed van de hormonen zetten de aders namelijk uit. Bovendien drukt de baarmoeder op de aders in het bekken, waardoor de terugstroming van het bloed naar het hart wordt gehinderd.

Veelgestelde vragen

Bron: ‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s