Stijve spieren voelen wat harder aan en zijn pijnlijk. Ze trekken ook minder krachtig samen.
Bij een overdreven belasting verbruiken de spiercellen heel wat energie en hebben ze meer zuurstof nodig. Indien de geleverde zuurstof ontoereikend is, wordt er melkzuur gevormd. Dit zuur zal zich na verloop van tijd opstapelen in de spiercellen. De belasting zorgt daarnaast ook voor kleine scheurtjes in spiervezels. Dit alles leidt tot een ontstekingsreactie met stijfheid en pijn.
De stijfheid begint meestal de dagen na de inspanning en kan enkele dagen aanhouden.
Spierstijfheid ontstaat meestal na een te lange of overdreven intensieve belasting van je spieren. Sporttrainingen zijn dan ook de meest courante oorzaak.
Maar ook wanneer je gespannen bent of langdurig in eenzelfde houding zit of werkt, kan je stijve spieren krijgen. De pijn ontstaat dan vaak veel subtieler waardoor de oorzaak moeilijker te achterhalen is.
Soms treden stijve spieren op zonder voorafgaande belasting en is het een symptoom van een aandoening zoals een infectie. Vaak zijn er dan ook andere symptomen aanwezig.
Ook bij het ouder worden of bij een passieve levensstijl kan je soms last krijgen van stijve spieren. Dan heb je vaker ’s morgens last en verdwijnt het stramme gevoel door te bewegen.