HomeZiekteKlachten en ziekten

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking of gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Dit is het slijmvlies in de mond dat aanhecht aan de tanden. Het tandvlees kan ter hoogte van een of meerdere tanden ontstoken zijn.

Ongeveer 90 procent van de bevolking heeft er in meer of mindere mate last van. Samen met cariës is het de meest voorkomende aandoening in de mondholte.

De schade die bij een ontsteking aan het tandvlees wordt aangebracht is nog omkeerbaar. Maar het is wel belangrijk om het probleem tijdig aan te pakken. 

Parodontitis

Blijft het tandvlees gedurende verschillende maanden ontstoken, kan de ontsteking uitbreiden naar de dieperliggende weefsels. We spreken dan van parodontitis

Het tandvlees komt dan geleidelijk aan los van de tanden, waardoor een ‘pocket’ ontstaat tussen het tandvlees en de tand. In deze steeds dieper wordende pocket stapelt het tandplak zich op. De ontsteking breidt uit naar het kaakbot en veroorzaakt er botafbraak. Deze schade is blijvend. Ook parodontitis verloopt pijnloos en wordt daardoor vaak miskend.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar