HomeZiekteKlachten en ziektenTekenbeet

Hoe een teek veilig verwijderen?

Controleer, na elk verblijf in de natuur, zorgvuldig je hele lichaam. Teken hechten zich graag vast op warme plekjes zoals in lichaamsplooien (bv. oksels, de liesplooi, achter het oor) of in behaarde zones.

Merk je een teek, verwijder hem dan meteen. Gebeurt dit binnen 12 à 24 uur, is de kans klein dat je besmet wordt met de ziekte van Lyme. Het virus dat tekenencefalitis veroorzaakt kan helaas al worden overgedragen zodra de teek zich heeft vastgehecht.

  • Verdoof of ontsmet de teek niet met alcohol, olie, nagellak of andere middelen. Want dat doet het risico op besmetting toenemen.
  • Grijp de teek met een tekenverwijderaar of pincet. Heb je die niet voorhanden, doe het dan met je vingers. Neem de teek vast bij de kop, zo dicht mogelijk tegen de huid. Trek hem voorzichtig in één rechte beweging uit de huid. Zorg ervoor dat je zijn lijf niet samenknijpt. Elke manipulatie kan een teek doen braken, wat het risico op besmetting verhoogt.
    Als de kop van de teek hierbij afbreekt en er een stukje in de huid achterblijft, is dat niet erg. Het resterende stukje zweert er, net als een splinter, vanzelf weer uit.
  • Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met water en zeep. Ontsmet het daarna met een product op basis van alcohol (70 %) of op basis van chloorhexidine.

Noteer de datum van de tekenbeet. Eventuele symptomen in geval van besmetting kunnen pas een hele tijd later optreden.

Hou de plaats van de tekenbeet de eerste drie weken na verwijdering goed in het oog. Indien er een groter wordende ronde vlek ontstaat contacteer je zo snel mogelijk je huisarts.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen