HomeZiekteKlachten en ziekten

Trombose

Een diepe veneuze trombose is een bloedklonter in een dieper gelegen grote ader. De klonter ontstaat vooral in de kuit, het dijbeen of het bekken. Uitzonderlijk komt hij ook voor in een ader van de arm, schouder of borstkas.

Oorzaken

De oorzaak is meestal een combinatie van een verhoogde neiging van het bloed om te stollen, een beschadigde bloedvatwand en een vertraagde bloedsomloop. Dit laatste ontstaat onder meer door langdurige bedrust of immobilisatie (bv. door een gipsverband) maar ook door een lange vliegtuigreis. Hierdoor heeft men het vaak over het ‘economy class-syndroom’. Dit is evenwel een slechte benaming. Want je kan evengoed een trombose krijgen als je in business class vliegt of bij lange auto-, bus- of treinreizen. Een longembool kan al enkele uren na de reis optreden, maar ook dagen of zelfs weken nadien. Het verband met de reis wordt dan soms uit het oog verloren.

Risicofactoren

Als je zelf of een familielid in de eerste graad ooit een diepe veneuze trombose of longembool had, loop je een verhoogd risico op de aandoening.

Andere risicofactoren zijn onder meer:µ

  • een recente operatie of beenbreuk;
  • het gebruik van oestrogenen (bv. de pil);
  • overgewicht;
  • kanker. 

Vrouwen hebben bovendien meer kans op de aandoening tijdens een zwangerschap tot zowat vier weken na de bevalling.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM