HomeZiekteKlachten en ziekten

Waterpokken (windpokken)

Waterpokken of windpokken, ook wijnpokken of varicella genoemd, is een zeer besmettelijke kinderziekte, die zich vooral kenmerkt door hevig jeukende blaasjes.

Bijna iedereen maakt de aandoening als kind door. Daarna is men in principe levenslang beschermd. Op jongvolwassen leeftijd heeft meer dan 95 procent deze ziekte doorgemaakt.

Waterpokken komen bij ons vooral in de winter en in de vroege lente voor.

Symptomen

Doorgaans voelen kinderen met waterpokken zich niet zo ziek. Volwassenen die de aandoening hebben, omdat ze deze op kinderleeftijd nog niet hadden doorgemaakt, zijn vaak zieker.

Meestal zijn rode vlekjes op de huid de eerste symptomen van waterpokken. Na enkele uren worden ze blaasjes die hevig kunnen jeuken. Enkele dagen later drogen de blaasjes in en ontstaat er een korstje dat er spontaan afvalt. Na een tiental dagen zijn alle letseltjes verdwenen.

De eerste blaasjes ontstaan meestal op de romp. Nadien komen ze overal voor, soms zelfs in de mond en de ogen, wat pijnlijk kan zijn. Samen met de huiduitslag kan er ook koorts optreden.

Volwassenen en kinderen met een verminderde weerstand maken een ernstigere vorm van de ziekte door. Ze hebben hogere koorts, meer letsels en meer kans op verwikkelingen zoals longontsteking of hersen(vlies)ontsteking.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar