HomeZiekteKlachten en ziekten

Aambeien

Aambeien of speen (in vaktaal: hemorrhoïden) treft zowel mannen als vrouwen. De aandoening komt heel vaak voor: drie op de vier krijgt er ooit mee te maken.

Wat?

Aan het eind van de endeldarm en het begin van de sluitspier bevinden zich sponsachtige netwerken van bloedvaatjes bedekt met een dun laagje slijmvlies. Als die anale kussentjes uitzakken, vormen zich aambeien. Zwellen de kussentjes zodanig dat ze naar buiten puilen, is er sprake van uitwendige aambeien.

Symptomen

Over het algemeen veroorzaken aambeien geen pijn. Als de bloedtoevoer is afgekneld en er in de aambei bloedstolsel ontstaat, treedt er wel een scherpe pijn op. Uitstulpende aambeien geven een doffe pijn of een propgevoel. 

Hoewel het niet altijd gebeurt, is het bloeden van de aambeien de meest gehoorde klacht. Dit bloedverlies is zelden ernstig. Alleen voor mensen die bloedverdunners nemen, houdt het enig risico in. 

Soms lekt er ook slijm of dunne ontlasting door de sluitspier. Dit veroorzaakt hinderlijke jeuk en een branderig gevoel. Soms zakken de aambeien met de ontlasting naar buiten, wat een vervelend en drukkend gevoel geeft. 

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM