HomeZiekteKlachten en ziektenAcne

Hoe wordt acne veroorzaakt?

Acne ontstaat door een combinatie van factoren. Bij jeugdpuistjes ('gewone' acne of acne vulgaris) spelen hormonen en bacteriën een belangrijke rol. Maar andere vormen van acne kunnen ook ontstaan door contact met vreemde stoffen, mechanische factoren (zoals druk of wrijving) of door sommige geneesmiddelen.

Jeugdpuistjes

In de huid zitten poriën, die onder meer een smeerklier bevatten. Deze klieren produceren de vetstof talg, die onder normale omstandigheden langs de porie naar buiten vloeit. De talg zorgt voor de afvoer van afschilferende huidcellen en legt een beschermend vetlaagje op de huid.

Onder invloed van de geslachtshormonen beginnen de smeerklieren vanaf de puberteit te groeien en maken ze meer talg aan. Door een teveel aan talg kan de porie verstopt raken, waardoor overvloedige talg niet meer naar buiten kan. Zo’n verstopt kliertje noemen we een mee-eter. Deze kan wit zijn door de opgehoopte talg, of zwart als hij wordt afgesloten door een propje afgeschilferde dode cellen.

Als de bacterie Propionibacterium acnes - die diep in de talgkliertjes huist - zich gaat ontwikkelen, ontstaat er een ontsteking. Het gevolg hiervan is een rood puistje waarin zich gele etter kan vormen.

Vreemde stoffen

Ook door contact met sommige stoffen kan de porie verstoppen. Hierdoor kan talg zich opstapelen, met puistjes als gevolg.

 • Cosmeticaproducten 
  Bij langdurig en veelvuldig gebruik van bepaalde cosmeticaproducten (bv. dag- en nachtcrèmes, blushes, poeders) kan acne ontstaan of verergeren. 
  Vrouwen die vroeger al last hadden van acne, ontwikkelen op latere leeftijd gemakkelijk zulke cosmetica-acne. Hierop reageren ze vaak verkeerd door nog meer cosmetica te gebruiken om de wondjes te verbergen. 
 • Olie, teer en gechloreerde waterstoffen in verven, lakken en vernissen
  Huidcontact met deze producten kan leiden tot contactacne. Dit komt vooral voor bij machinewerkers, garagisten, dakdekkers en wegwerkers.

Risicofactoren

Je hebt meer kans op acne als:

 • beide of een van je ouders een ernstige acne doormaakten;
 • je veel talg aanmaakt.

Acne kan verergeren door:

 • aan de huid te peuteren, te drukken of te wrijven;
 • bepaalde geneesmiddelen (bv. sommige hormonen, middelen tegen epilepsie of antidepressiva).

Overvloedig wassen en schrobben van de huid kan acne in de hand werken. 

Fabeltjes

Over acne doen allerlei verhaaltjes de ronde die volledig uit de lucht zijn gegrepen. Zo is het niet juist dat acne besmettelijk is. De bacterie die een rol speelt in het ontstaan van acne, leeft diep in de huid en wordt via acne niet van de ene op de andere mens overgedragen. 

Acne is ook geen gevolg van een seksuele activiteit en wordt evenmin veroorzaakt door zich weinig te wassen. Ook van voeding, stress, roken en overvloedig zweten werd nooit een verband met acne aangetoond.

Veelgestelde vragen

Bron: www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM