HomeZiekteKlachten en ziektenAcne

Wat kan ik zelf doen?

Extra hygiëne heeft op zich geen enkele invloed op het voorkomen of verminderen van puistjes. Overvloedig schrobben en wassen is alvast geen goed idee. Wel is het aangewezen om de huid met lauw water te wassen en zonder zeep. Gebruik je er toch, neem dan een ‘zeep zonder zeep’, maar zeker geen gewone zeep of uitdrogende lotions. Dep je huid voorzichtig droog, want wrijven irriteert de huid.

Afblijven

Afblijven Blijf zo veel mogelijk van mee-eters en puistjes af. Uitknijpen kan littekentjes of nieuwe puistjes veroorzaken. 

Ook overvloedig wassen kan de huid verder irriteren.

Lokaal behandelen

Er zijn heel wat preparaten vrij verkrijgbaar om acne te behandelen. Alleen het gebruik van benzoylperoxide wordt aangeraden. Dit product één keer per dag aanbrengen, gaat verdikking van de huid tegen, remt de ontsteking en onderdrukt de aangroei van de bacteriën.

In het begin van de behandeling kan de huid schilferen, rood worden of branderig aanvoelen. Verminder alvast de frequentie indien je overgevoelig bent voor het product. En vermijd extra irritatie van de huid door zonlicht of wind. Het product heeft een blekende werking op kleding en haren of metaal.

Enig resultaat is er pas na enkele weken. Volhouden en geduld hebben, is dus de boodschap. Als je na zes weken weinig verbetering merkt, neem je het best contact op met je arts. Hij kan een andere behandeling of aanvullend een antibioticum voorschrijven.

Zacht schuren

Je kunt jeugdpuistjes ook aanpakken met een zacht schuurmiddel. Dit verdient evenwel geen voorkeur boven andere lokale behandelingen. Deze middeltjes, die vrij te koop zijn, doen trouwens niets aan de talgproductie.

In het begin van de behandeling kan de huid schilferen of rood worden. Zorg er in ieder geval voor dat je niet te hard schuurt, want dit kan de huid uitdrogen. Verbetering zie je pas na vier tot acht weken.

Make-up

Gebruik liever geen make-up op plaatsen waar puistjes zitten. Doe je het toch, neem dan producten op waterbasis. Gebruik make-up nooit onnodig lang. Spoel je gezicht na gebruik van cosmeticaproducten steeds met lauw water.

Zon

Zon maakt de huid dikker waardoor acne tijdelijk vermindert. Nochtans is zonnen geen goed idee. Want na langere blootstelling aan de zon riskeer je dat de kwaal verergert. Bij gebruik van verschillende geneesmiddelen tegen acne, kan zonlicht bovendien overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Ook het nut van hoogtezon bij puistjes is twijfelachtig.

Veelgestelde vragen

Bron: www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM