Allergie betekent letterlijk ‘anders reageren’. Allergische mensen doen dit met een overtollige aanmaak van afweerlichaampjes tegen stoffen die door de meeste mensen wel worden verdragen. De stof waarop iemand overdreven reageert, noemt men ‘allergeen’.

Symptomen

Meestal zijn de eerste klachten van een allergisch kind tijdens de eerste levensjaren maag-darmklachten (buikpijn, diarree of verstopping, slechte eetlust, veel speeksel) en eczeem (huiduitslag en jeuk). Langdurige borstvoeding zorgt er evenwel voor dat de allergie minder tot uiting komt.

Bij de meesten verdwijnen die problemen met het ouder worden. Daarna treden luchtwegenklachten zoals astma, prikkelhoest en oorpijn op de voorgrond.

Nog wat later in de adolescentie en op volwassen leeftijd komen er neus- en oogklachten bij. Ook algemenere klachten zoals lusteloosheid, hoofdpijn, slecht groeien, prikkelbaarheid en hyperreactiviteit kunnen met allergie te maken hebben.

Veelgestelde vragen

Bron: ‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s

Ga ook naar