Een beroerte of herseninfarct is de verzamelnaam voor aandoeningen veroorzaakt door een gestoorde bloedvoorziening in de hersenen.
Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort en sterft een stukje hersenweefsel af.
In de volksmond wordt een beroerte vaak 'attaque' genoemd; in medische kringen spreekt men over CVA of cerebrovasculair accident. Dit betekent letterlijk ‘een ongeval in de bloedvaten van de hersenen’.
De hersenen controleren alle lichaamfuncties en vormen het zenuwcentrum van het lichaam. Om goed te functioneren, hebben ze voortdurend nood aan zuurstof en voedingsstoffen die worden aangevoerd door het bloed. Valt de bloedvoorziening stil, raken de hersencellen vrij snel - en na enkele uren zelfs definitief - beschadigd. Afhankelijk van welk deel van de hersenen zonder bloed valt, leidt een beroerte onder meer tot verlammingen, spraakproblemen en geheugenstoornissen. Vaak met een blijvende handicap tot gevolg.
Naargelang de oorzaak, kunnen drie soorten beroertes worden onderscheiden.
Daarnaast bestaat er ook nog een transiënte beroerte of Transient Ischemic Attack (TIA). De symptomen zijn dezelfde als deze van een ‘echte’ beroerte, maar meestal duren ze slechts enkele minuten tot een uur. Meestal zijn deze kortdurende verschijnselen de voorbode van een echte beroerte. Een TIA veroorzaakt geen blijvend letsel. Op het moment dat de verschijnselen zich voordoen, kun je het verschil tussen een transiënte beroerte en een echte beroerte niet zien. Pas nadien besef je dat het om een transiënte beroerte ging. Het is wel belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.