HomeZiekteKlachten en ziekten

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Het is een goedaardige aandoening, die echter wel vervelend en soms ook pijnlijk kan zijn. 

Een op de twee vrouwen krijgt ooit te maken met een blaasontsteking. 

Om meteen een misverstand uit de weg te ruimen: dit heeft niets te maken met het dragen van korte rokjes of broekjes. De ontsteking wordt immers veroorzaakt door bacteriën en zeker niet door kou.

Symptomen

Een blaasontsteking verloopt meestal vrij onschuldig.

Plassen kan een pijnlijk en branderig gevoel geven. Er is vaker aandrang om te plassen, maar de hoeveelheid urine is kleiner dan gewoonlijk. Soms ruikt de urine ook onaangenaam of is die troebel. Zelden zit er bloed in.

Gelukkig duren de klachten meestal niet lang. De ontsteking geeft meestal geen koorts. Ze leidt hooguit tot een lichte temperatuursverhoging.

Een blaasontsteking die niet behandeld wordt, kan soms overgaan in een ontsteking van het nierbekken. Dit gaat gepaard met koorts, je voelt je zieker en je kan hevige pijn in je flank krijgen. Bij zwangere vrouwen en vrouwen met een verminderde weerstand is dit risico groter. Daarom wordt een blaasontsteking bij hen steeds behandeld met antibiotica

Veelgestelde vragen

E. Rummens en M. Callens, preventie-artsen CM