HomeZiekteKlachten en ziekten

Cataract (staar)

Cataract of staar komt vooral voor bij ouderen. Net als rimpels is de aandoening immers onlosmakelijk verbonden met het verouderingsproces. 

Alle senioren krijgen ermee te maken, maar niet iedereen heeft er last van.

Vooraan in het oog, net achter de pupil, zit de heldere, doorzichtige ooglens. Bij staar, ook cataract genoemd, vertroebelt deze lens, waardoor het zicht waziger wordt en de omgeving grauwer lijkt. Op zich is de aandoening niet schadelijk voor de gezondheid, maar ze kan wel het gezichtsvermogen behoorlijk aantasten. 

Soorten

 • Ouderdomsstaar
  Dit is de meest voorkomende vorm van de kwaal.
  Als de troebele plek in het midden of in de omgeving van de lens zit, kan de aandoening zelfs vrij vroeg optreden. Zo merken sommige mensen al rond hun veertigste dat hun zicht waziger wordt. Meestal doen de eerste verschijnselen zich evenwel later voor.
  Tussen de leeftijd van 50 en 65 jaar heeft ongeveer de helft van de mensen de eerste tekenen van staar, maar de meesten hebben er geen last van.
  Rond 75 jaar heeft zowat iedereen de aandoening, maar slechts een kwart ondervindt er zoveel hinder van dat een ingreep overwogen wordt.
  De evolutie van de aandoening is moeilijk te voorspellen. Bij sommige mensen tast staar het gezichtsvermogen in enkele maanden ernstig aan, bij andere kan het tien jaar of langer duren voordat ze er last van krijgen.
 • Aangeboren afwijking
  Staar kan ook aangeboren zijn of op jongere leeftijd de kop opsteken. Beide vormen komen evenwel minder vaak voor. Aangeboren staar manifesteert zich reeds tijdens de eerste levensjaren.
 • Verworven of secundaire staar
  Deze vorm kan op alle leeftijden toeslaan.

Veelgestelde vragen

Bron: ‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen