Iedereen voelt zich wel eens moe. Maar meestal gaat de vermoeidheid over door te rusten.
Als die vermoeidheid lang aansleept, wordt dit een ernstig gezondheidsprobleem dat vaak ten onrechte wordt geminimaliseerd. Je lijdt immers onder een slopende vermoeidheid die maanden of zelfs jaren kan aanslepen en niet overgaat met rust. Deze vermoeidheid is bovendien slechts een onderdeel van een soms complex geheel, dat moeilijk te verklaren is. Men spreekt dan over het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS).
Soms treedt geleidelijk herstel op na een tot twee jaar. Maar het is ook mogelijk dat je jarenlang ziek blijft. Het verloop is zeer wisselend van persoon tot persoon.
Deskundige begeleiding in een zo vroeg mogelijk stadium bepaalt in belangrijke mate het verdere verloop van de aandoening. Ook de manier waarop je naar je ziekte kijkt en ermee omgaat, heeft een weerslag op het verloop ervan.
Aanslepende vermoeidheid kan het best opgevat worden als een signaal van het lichaam dat bepaalde grenzen overschreden zijn en je hierdoor kwetsbaar bent. Een levensstijl zoals voorheen is meestal niet langer haalbaar of wenselijk. Een andere manier van leven dringt zich op.