HomeZiekteKlachten en ziektenDementie

Wanneer naar de dokter en hoe verloopt de behandeling?

Een vroege diagnose is belangrijk. Contacteer daarom een arts bij de eerste tekenen van dementie of het vermoeden ervan. 

Als de diagnose van dementie gesteld wordt, is het aangewezen om de persoon met dementie en de familie tijdig en goed te informeren. Zo kan iedereen zich optimaal voorbereiden op de gevolgen van de ziekte. En dit zowel op praktisch, financieel en juridisch vlak als op emotioneel en relationeel vlak. De naaste omgeving heeft het immers vaak moeilijk om de impact van de ziekte te begrijpen en om met het soms niet evidente gedrag van de persoon met dementie om te gaan.

Behandeling

Een behandeling voor dementie bestaat niet

Met geneesmiddelen tracht men een aantal gevolgen en de voortgang van dementie te beperken. Deze middelen werken evenwel slechts tijdelijk en bij een klein deel van de personen met dementie. Bovendien is de kans op nevenwerkingen (bv. misselijkheid, braken en diarree) groot. 

Gerichte trainingen kunnen helpen om de dagelijkse vaardigheden en de aandacht voor wat er in de omgeving gebeurt zo lang mogelijk te behouden. 

Om de levenskwaliteit van een persoon met dementie zoveel mogelijk te behouden, is mantelzorg vaak een belangrijke schakel. 

Veelgestelde vragen

Bron: Expertisecentrum Dementie, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen