HomeZiekteKlachten en ziektenDiabetes

Hoe wordt diabetes behandeld?

Vier pijlers

Diabetes is niet te genezen en vereist een levenslange behandeling, die de nodige inspanningen vergt van de patiënt en zijn omgeving. Ze berust op vier pijlers.

  • Evenwichtige voeding
    In principe mag alles worden gegeten en gedronken. Het gaat erom de juiste voedingsmiddelen op het juiste tijdstip te gebruiken en overgewicht te voorkomen.
  • Voldoende lichaamsbeweging
    Dat betekent niet intensief sporten. Wandelen, fietsen, zwemmen, klussen of andere rustige activiteiten volstaan. Maar de ademhaling moet hierbij wat versnellen en ze moeten samen minstens dertig minuten per dag duren.
  • Gewicht op peil houden
    Met een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging bereik je het beste resultaat. Soms is het ook aangewezen om te vermageren. Je arts of diëtist zal je hierbij begeleiden.
  • Medicatie
    In tegenstelling tot type 1-diabetes zijn inspuitingen met insuline bij type 2-diabetes niet altijd nodig. Soms volstaan tabletten om de bloedsuikerwaarde onder controle te houden.
    Regelmatig veroorzaken de geneesmiddelen aanvankelijk meer klachten dan de aandoening zelf. Dat mag echter geen reden zijn om ze links te laten liggen, want dan vergroot je alleen maar de kans op complicaties. Zonder de andere drie pijlers is elke vorm van medicatie evenwel ontoereikend om diabetes onder controle te houden.

Leef op alle vlakken zo gezond mogelijk om de verdere evolutie en verwikkelingen tegen te gaan: stop met roken, zorg voor voldoende nachtrust, en vermijd stress en spanningen. Volg ook nauwgezet de tips om voetproblemen te voorkomen. Om verwikkelingen tijdig vast te stellen, is bovendien een goede opvolging door je arts noodzakelijk. 

Dubbel nut

Een goede behandeling van diabetes heeft een dubbel nut.

  • De bloedsuikerwaarden onder controle houden, alsook de klachten die de aandoening met zich meebrengt. Zo kunnen de meeste patiënten normaal functioneren in het dagelijkse leven.
  • Verwikkelingen op langere termijn voorkomen of uitstellen.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen