HomeZiekteKlachten en ziekten

Dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker is een vaak voorkomende kanker. Ongeveer vijf procent van alle Vlamingen wordt ermee geconfronteerd. In België krijgen zo’n 8.500 mensen per jaar te horen dat ze darmkanker hebben, waarvan zo’n 5.600 in Vlaanderen. Ieder jaar sterven er in Vlaanderen ongeveer 1.750 mensen aan.

De kanker komt meestal voor boven de leeftijd van vijftig jaar. Hij treft iets meer mannen dan vrouwen. Bij mannen is het de derde meest voorkomende tumor (na prostaat- en longkanker), bij vrouwen de tweede (na borstkanker). 

Ontstaan

Dikkedarmkanker ontstaat bijna altijd vanuit een poliep. Dit is een uitstulping door een verdikking van het slijmvlies in de darmwand. 

Er zijn verschillende soorten poliepen. De meeste zijn goedaardig en geven geen klachten. Sommige hebben evenwel de neiging om tijdens hun groei een aantal veranderingen te ondergaan, waardoor ze kunnen ontaarden in een kwaadaardige tumor of dikkedarmkanker. Het uitgroeien van een poliep tot kanker gaat zeer langzaam en duurt gemiddeld zeven tot tien jaar.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar