HomeZiekteKlachten en ziekten

Duizeligheid

Duizeligheid is een moeilijk te omschrijven begrip, want ze komt voor bij verschillende aandoeningen en heeft bovendien diverse oorzaken. Gelukkig is duizeligheid vaak onschuldig en van korte duur. 

Duizeligheid geeft het gevoel dat de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is. Mensen omschrijven het als een licht gevoel in het hoofd, als een gewaarwording dat hun omgeving draait of zijzelf rondtollen.

Dit onaangename gevoel kan gepaard gaan met angst, transpiratie, geeuwen, misselijkheid, braken, gehoorverlies en oorsuizen.

Soorten

  • Draaiduizeligheid
    Bij draaiduizeligheid zie je de omgeving draaien. Soms voelt het alsof je zelf beweegt, valt of draait. Het kan zijn dat je hierbij gaat zweten, bleek en misselijk wordt en moet overgeven. Het kan ook zijn dat je tijdelijk minder hoort, last hebt van oorsuizen of van een vol gevoel in het oor.
  • Licht gevoel in het hoofd of het gevoel bijna flauw te vallen
    Soms gaat dit samen met snel en oppervlakkig ademen, bv. bij hyperventilatie. In sommige situaties kunnen zweten en bleekheid deze vorm van duizeligheid voorafgaan.
  • Bewegingsonzekerheid
    Vooral bij ouderen kan duizeligheid ontstaan door een onvast gevoel in de benen. Bij het zitten of liggen is de duizeligheid weg.

Veelgestelde vragen

E. Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar