HomeZiekteKlachten en ziekten

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor huidziektes, gekenmerkt door een ontsteking van de huid.

Wat?

Hoewel de oorzaak, de ernst en de symptomen verschillend kunnen zijn, hebben alle vormen van eczeem ook enkele gemeenschappelijke kenmerken. De meest opvallende zijn jeuk en een rode huid.

Eczeem gaat vaak samen met een droge huid. Enerzijds treedt eczeem gemakkelijker op bij een droge huid. Anderzijds hebben mensen met eczeem makkelijker een droge huid. 

Eczeem is niet besmettelijk. Je kunt de aandoening dus niet krijgen door bijvoorbeeld iemand met eczeem aan te raken of in hetzelfde zwembad te vertoeven.

Soorten

Afhankelijk van de oorzaak, plaats en vorm onderscheiden we diverse soorten eczeem. Een overzicht van de meest voorkomende.

 • Atopisch eczeem (of constitutineel eczeem)
  Wordt veroorzaakt door een aangeboren overgevoeligheid. In de familie zijn vaak nog andere allergieën aanwezig (bv. hooikoorts, astma).
 • Allergisch contacteczeem (of contactallergie)
  Ontstaat bij direct contact met planten, metalen (bv. nikkel), wol, wasmiddelen of chemische stoffen (bv. latex). Komt meestal voor op oudere leeftijd.
 • Dyshidrotisch eczeem
  Een vorm van eczeem aan de handen en soms ook aan de voetzolen. Er ontstaan meestal kleine blaasjes - vooral op de zijkanten van de vingers, de handpalmen - die gepaard gaan met veel jeuk.
  De oorzaak is niet altijd duidelijk. Maar er zijn wel uitlokkende factoren bekend: aanleg voor allergieën, een contactallergische reactie, een reactie op irriterende of uitdrogende stoffen of op een voetschimmel. Soms kan ook stress dit eczeem uitlokken.
 • Seborrhoïsch eczeem
  Geeft een dikke, vettige en gelige uitslag met roodheid en schilfers. Duikt vooral op waar veel talgklieren zitten zoals op het hoofd, in de neusplooien, achter de oren, op de borst of tussen de schouderbladen.
  Komt vaak voor bij baby’s enkele weken na de geboorte maar verdwijnt meestal vanzelf. In dat geval spreken we van ‘melkkorsten’ of 'berg'. Bij volwassenen is seborrhoïsch eczeem op de hoofdhuid beter bekend als hoofdroos.
 • Erytrodermie
  Een ernstige vorm van eczeem. De volledige huid is rood, warm, strak gespannen en gezwollen, schilfert en jeukt enorm. Daarnaast verwijden de bloedvaatjes in de huid massaal met kans op uitdroging en acuut nierfalen. Je voelt je meestal ziek. Behandeling via een ziekenhuisopname is steeds noodzakelijk.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar