HomeZiekteKlachten en ziekten

Genitale wratten

Genitale wratten zijn groepjes wratten rond de penis, vagina of anus

Wat?

Genitale wratten is een heel besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door het humaan papillomavirus, vooral door de types 6 en 11. Ze worden tijdens het vrijen overgedragen op het slijmvlies of de huid van de ander. 

Een condoom biedt geen volledige bescherming, omdat de wratten ook buiten de condoomrand kunnen zitten. 

Besmetting is ook mogelijk via de vingers of door gemeenschappelijk gebruik van een handdoek van iemand met genitale wratten.

Symptomen

Er ontstaan groepjes rozerode tot grijswitte wratten rond de penis, vagina of anus. Ze zijn een tot vijf millimeter groot en staan dicht bij mekaar. De huid lijkt op die plaatsen soms ‘bloemkoolachtig’. 

De wratten kunnen behoorlijk lastig zijn, maar kunnen geen kwaad. Ze kunnen jeuk, pijn of een brandend gevoel veroorzaken. Er kan ook een toename zijn van het vaginaal vochtverlies of vocht uit de plasbuis komen. 

Zolang het virus in je lichaam aanwezig is, ben je besmettelijk en kunnen nieuwe wratjes opkomen en weer verdwijnen. Hou er ook rekening mee dat je besmettelijk bent voor je seksuele partners. 

Behandeling

Genitale wratten hoeven niet behandeld te worden. Ze kunnen geen kwaad en verdwijnen vanzelf, maar dat kan wel even duren. Bij de meeste mensen zijn ze na twee jaar verdwenen. Uiteindelijk verdwijnt het virus uit het lichaam. 

Ga wel langs bij je huisarts als je er last van hebt of indien je niet wil wachten tot ze vanzelf weggaan. Diverse behandelingen zijn mogelijk. Er bestaan producten om op de wratten aan te brengen, zodat ze verdwijnen. Maar ze kunnen ook weggesneden of bevroren worden. 

Als de wratten weg zijn, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat het virus weg is. De wratten kunnen nog terugkomen en je blijft besmettelijk voor anderen. 

Om de kans op genitale wratten te verminderen, kun je je laten vaccineren tegen het type 6 en 11 van het betrokken virus.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar