HomeZiekteKlachten en ziekten

Glaucoom

Glaucoom is een beschadiging van de oogzenuw, waarbij delen van het gezichtsveld wegvallen.

De oogaandoening treft vooral veertigplussers. Meestal veroorzaakt de kwaal aanvankelijk geen klachten, waardoor hij meer dan eens te laat wordt herkend, met alle gevolgen van dien. Want een onbehandeld glaucoom kan onherstelbare schade aanrichten en zelfs blindheid veroorzaken.

Soorten?

Chronische vorm
De meest voorkomende vorm van glaucoom is het open kamerhoekglaucoom, ook groene staar genoemd.
Deze chronische aandoening kenmerkt zich doorgaans door een langdurige verhoging van de oogdruk, zonder dat er specifieke klachten optreden. Langzaamaan neemt het gezichtsveld af, waarbij het centrale zicht aanvankelijk intact blijft maar aan de zijkanten zaken niet meer worden gezien.

Acute vorm
Wordt de afvoer van het kamerwater op korte tijd belemmerd, is er sprake van een acuut glaucoom of gesloten kamerhoekglaucoom. Het treft meestal mensen bij wie de voorste oogkamer ondiep is.
Deze vorm van glaucoom gaat gepaard met een rood, pijnlijk en hard aanvoelend oog, een wazig zicht, hoofdpijn, misselijkheid en braken.
Omdat het al na twee dagen blindheid kan veroorzaken, vereist een acuut glaucoom een snelle behandeling.

Preventief onderzoek

Glaucoom wordt het best opgespoord voor de symptomen optreden. Eens het gezichtsveld is aangetast, herstelt het zich niet meer.

  • Behoor je tot een risicogroep, laat dan je ogen jaarlijks onderzoeken vanaf je veertigste.
  • Loop je geen verhoogd risico, volstaat een eerste oogcontrole op je vijftigste, een tweede als je vijfenvijftig bent en een tweejaarlijkse check-up vanaf je zestigste.

Veelgestelde vragen

Bron: 'Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen