HomeZiekteKlachten en ziekten

Gonorroe

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. 

Na besmetting kan een infectie van de plasbuis, vagina, baarmoedermond, anus of keel ontstaan.

Symptomen

Gonorroe kun je hebben zonder het te weten, want soms verloopt de ziekte zonder dat je er iets van merkt. Hierdoor kun je, door onveilig te vrijen, de infectie ongemerkt aan anderen doorgeven. 

Bij vrouwen ontstaat er meestal een groen, slecht ruikend vaginaal vochtverlies. Plassen kan pijn doen of een branderig gevoel geven. De infectie kan ook uitbreiden naar de eileiders. Bij zwangere vrouwen verhoogt dit de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Gonorroe kan bij vrouwen ook leiden tot onvruchtbaarheid. 

Mannen hebben meestal een branderig gevoel bij het plassen. Uit de penis kan geelgroene etter komen of een slijmerige doorzichtige afscheiding druppelen (druiper). Ook de prostaat en de bijballen kunnen ontsteken. 

Mannen en vrouwen kunnen ook keelpijn hebben (orale seks), jeuk of een branderig gevoel aan de anus (anale seks). Soms kan een ontsteking van de gewrichten ontstaan.

Behandeling

Een infectie met de gonorroe-bacterie wordt behandeld met antibiotica. Dit is nodig om uitbreiding van de infectie tegen te gaan en te voorkomen dat je anderen besmet. 

Het is belangrijk dat jij en je partner op het hetzelfde moment behandeld worden. Zo vermijd je dat je mekaar steeds opnieuw besmet. 

Waarschuw ook je sekspartners van de voorbije zes maanden, zodat ze zich kunnen laten testen en zo nodig behandelen.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar