HomeZiekteKlachten en ziekten

Haaruitval

Iedereen verliest zo’n vijftig tot honderdtwintig haren per dag. Omdat er telkens weer nieuwe haren groeien, word je er niet kaal van. 

Pas als je aanzienlijk meer haren verliest, waardoor je haardos dunner wordt, je kale plekken krijgt of haren verliest volgens een bepaald patroon is er sprake van haaruitval. Vooral mannen worden ermee geconfronteerd. Maar ook vrouwen blijven niet buiten schot. 

Haren worden geproduceerd uit haarfollikels of haarzakjes die zich op de schedelhuid bevinden. Het aantal follikels schommelt rond de honderdduizend en is genetisch bepaald. Zo hebben blonde personen meer follikels dan mensen met donker of rossig haar. Met het ouder worden vermindert het aantal haarzakjes, en dus ook het aantal haren.

In tegenstelling tot sommige dieren, waarvan de haren na de winter massaal uitvallen, heeft de haarcyclus bij de mens een regelmatig verloop. Het is een gefaseerd proces van groei, overgang en afbraak. Tijdens de groeifase worden de haren aangemaakt in de follikels, waarna ze gemiddeld 0,5 mm per dag groeien. Na verloop van tijd breekt de afbraakfase aan, waarbij het haar loskomt uit het follikel en uitvalt.

Haaruitval heeft heel wat mogelijke oorzaken. Maar dat het vaak dragen van een hoed of pet kaalheid in de hand werkt, is een hardnekkige fabel. De aandoening wordt ook niet veroorzaakt door het haar dikwijls te wassen of het gebruik van bepaalde shampoos.

Reclameboodschappen laten graag uitschijnen dat je haaruitval kunt bestrijden. De realiteit leert evenwel dat het resultaat meestal bedroevend is.

Veelgestelde vragen

Bron: www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM