Iedereen verliest zo’n vijftig tot honderd haren per dag. Omdat er telkens weer nieuwe haren groeien, word je er niet kaal van. 

Pas als je aanzienlijk meer haren verliest, is er sprake van haaruitval of kaalheid. Vooral mannen worden ermee geconfronteerd. Maar ook vrouwen blijven niet buiten schot. 

Haren worden geproduceerd uit haarfollikels of haarzakjes die zich op de schedelhuid bevinden. Het aantal follikels schommelt rond de honderdduizend en is genetisch bepaald. Zo hebben blonde personen meer follikels dan mensen met donker of rossig haar. Met het ouder worden vermindert het aantal haarzakjes, en dus ook het aantal haren.

In tegenstelling tot sommige dieren, waarvan de haren na de winter massaal uitvallen, heeft de haarcyclus bij de mens een regelmatigverloop. Het is een gefaseerd proces van groei, overgang en afbraak. Tijdens de groeifase worden de haren aangemaakt in de follikels, waarna ze gemiddeld 0,5 mm per dag groeien. Na verloop van tijd breekt de afbraakfase aan, waarbij het haar loskomt uit het follikel en uitvalt.

Haaruitval heeft heel wat mogelijke oorzaken. Maar dat het vaak dragen van een hoed of pet kaalheid in de hand werkt, is een hardnekkige fabel. De aandoening wordt ook niet veroorzaakt door het haar dikwijls te wassen of het gebruik van bepaalde shampoos.

Reclameboodschappen laten graag uitschijnen dat je haaruitval kunt bestrijden. De realiteit leert evenwel dat het resultaat meestal bedroevend is.

Veelgestelde vragen

Dokter Michiel Callens, preventie-arts CM