HomeZiekteKlachten en ziektenHaaruitval

Wat kan ik zelf doen?

Wonderremedies bestaan niet

Door de complexiteit van het probleem en omdat er geen pasklare oplossingen zijn, is haaruitval een geliefkoosd terrein voor kwakzalvers en zelfs voor de geneesmiddelenindustrie. Ze overspoelen de markt met talloze lotions en crèmes om kaalheid tegen te gaan. Allerlei dure voedingssupplementen en vitaminepreparaten zijn zelfs in de apotheken beschikbaar. Maar hun werking is niet bewezen. Soms doen ze zelfs meer kwaad dan goed. Het resultaat van die middeltjes is meestal bedroevend, ook al doen reclameboodschappen je graag geloven dat je haaruitval wel kunt bestrijden. Wondermiddelen bestaan niet. Bij tijdelijke haaruitval beginnen de haren namelijk binnen de drie tot zes maanden sowieso spontaan opnieuw te groeien.

Bij mannelijke kaalheid heeft een tijdelijke behandeling hoe dan ook weinig zin. Deze vorm van haaruitval is namelijk geen ziekte en over de exacte oorzaak tast men nog in het duister. Indien je haargroeimiddelen wil gebruiken, bespreek dit dan eerst met je arts, zodat je goed op de hoogte bent van alle voor- en nadelen.

Bepaalde diëten volgen, of de inname van vitaminen of ijzer- of zinksupplementen is zinloos.

Haarstukje, pruik of transplantatie

Indien de kaalheid of kale plekken je storen, kan een haarstukje of pruik de oplossing zijn.

Of je kunt opteren voor een haartransplantatie. In dit geval doe je er goed aan om de voor- en nadelen van deze dure ingreep te overwegen. Informeer je ook over de verwikkelingen, mogelijke littekens, de techniek, het te verwachten resultaat en het kostenplaatje. En maak bij voorkeur een contract op waarin alles beschreven staat. Over het uiteindelijke resultaat zijn sommigen tevreden, anderen niet.

Veelgestelde vragen

Bron: www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM