HomeZiekteKlachten en ziektenHartinfarct

Hoe kan ik reanimeren bij een hartstilstand?

Krijgt de getroffene een hartstilstand, wat zich uit in geen hartslag, niet ademhalen en bewusteloos zijn, moet je onmiddellijk borstcompressies toepassen. Je mag de reanimatie starten wanneer het slachtoffer bewusteloos is en geen normale ademhaling heeft. Het voelen van een polsslag is niet eenvoudig en vaak heel tijdrovend.

Door borstcompressie blijft de bloedstroom naar de hersenen en het hart behouden. Gedurende de eerste twee minuten na een hartstilstand beschikt het hart nog over voldoende zuurstof waardoor de reanimatie succesvol kan zijn zonder mond-op-mondbeademing. Je hoeft dan enkel borstcompressies toe te passen. Die vereenvoudigde reanimatietechniek is makkelijker uit te voeren en zorgt ervoor dat meer mensen doeltreffende hulp kunnen bieden bij een hartstilstand. De borstcompressies moet worden volgehouden tot:

  • de medische hulp ter plekke is, de reanimatie van je overneemt en je vraagt om te stoppen;
  • het slachtoffer weer bij bewustzijn is, beweegt, de ogen opent en weer normaal ademt;
  • je zelf uitgeput bent.

Deze mogelijkheid om te reanimeren zonder mond-op-mondbeademing geldt alleen bij een hartstilstand en enkel gedurende de eerste twee minuten. Voor drenkelingen en slachtoffers van een overdosis blijven beademingen noodzakelijk. Hier geldt de aanbeveling: 30 borstcompressies onderbreken door 2 beademingen.

Voor een efficiënte borstcompressie

  • Leg het slachtoffer op een harde ondergrond (plank of vloer) en niet op een matras.
  • Masseer krachtig. Het borstbeen moet bij een volwassene 4-5 centimeter worden ingedrukt.
  • Verricht de massage met beide handen. Leg de muis van de ene hand op de handrug van de andere en ondersteun de massage door je lichaamsgewicht.
  • Wissel met iemand af om zo optimaal mogelijk te reanimeren.

Onder meer bij het Rode Kruis kun je een beginnerscursus reanimatie volgen. Meer informatie op www.rodekruis.be.

Veelgestelde vragen

E. Rummens - M. Callens, preventie-artsen CM

Ga ook naar