HomeZiekteKlachten en ziektenHartinfarct

Welke factoren verhogen de kans op een hartinfarct?

De kans op slagaderverkalking - en dus ook op een hartaanval - neemt bij mannen toe vanaf de leeftijd van 35 jaar, bij vrouwen pas na de menopauze.

De verkalking wordt bovendien in de hand gewerkt door verschillende factoren.

 • Verhoogd cholesterolgehalte
  Als het cholesterolgehalte hoger is dan 240 mg per deciliter bloed, is het risico van een hartaanval tweemaal groter dan bij een waarde kleiner dan 200 mg/dl. Mannen tussen de 35 en 65 jaar en vrouwen tussen de 45 en 65 jaar, kunnen het best om de vijf jaar hun cholesterol laten controleren.
 • Verhoogde bloeddruk
  Meer dan 140 mmHg bovendruk (Hg staat voor kwik) en meer dan 90 mmHg onderdruk, wijzen op een te hoge bloeddruk. Naarmate deze hoger is en dit langer aanhoudt, neemt de kans op verkalking toe. Omdat een verhoogde bloeddruk vaak geen lichamelijke klachten veroorzaakt, is het raadzaam om regelmatig uw bloeddruk te laten controleren.
 • Roken
  Rokers hebben twee keer zoveel kans op hart- en vaatziekten. Maar ook het veelvuldig inademen van tabaksrook, het zogenaamde passieve roken, heeft een negatieve weerslag op hart en bloedvaten.
 • Overgewicht
  Zwaarlijvigheid verhoogt niet alleen de kans op hart- en vaataandoeningen. Het kent ook andere risico's zoals diabetes en een verhoogde bloeddruk.
 • Gebrek aan lichaamsbeweging
  Wie onvoldoende beweegt, riskeert zowel extra lichaamsgewicht als een te hoog vetgehalte in het bloed. Bewegen houdt het hart in conditie en heeft een gunstige invloed op heel wat andere risicofactoren.
 • Stress
  Negatieve stress die het functioneren verstoort, mag niet te lang aanhouden. Daarom is het belangrijk om problemen tijdig op te lossen of om de zaken anders te leren benaderen.
 • Diabetes
  Suikerziekte brengt ongemerkt ernstige schade toe aan hart en bloedvaten. Laat daarom bij een cholesterolcontrole ook de suikerwaarden in het bloed meten.
 • Erfelijkheid
  Kinderen van ouders met een hart- of vaatziekte hebben meer aanleg voor een hartaanval. Ook diabetes, verhoogde bloeddruk en hoge cholesterol kunnen erfelijk zijn.
 • Vorig infarct
  Wie reeds een hartaanval heeft gehad, blijft een risicopersoon. Met gepaste medicatie kan de kans op een nieuw infarct wel sterk worden beperkt.

Veelgestelde vragen

E. Rummens - M. Callens, preventie-artsen CM

Ga ook naar