Contacteer ons

HomeZiekteKlachten en ziekten

Hepatitis C

Hepatitis is de Latijnse naam voor leverontsteking. Soms kan besmetting met het hepatitis C-virus leiden tot een ernstige leveraandoening. Het tijdig opsporen van het virus is daarom van het grootste belang. 

Besmetting met het hepatitis C-virus gebeurt alleen via besmet bloed en afgeleide producten. Een jaar nadat het hepatitis C-virus in 1989 werd ontdekt, voerde de overheid een strenge controle in van alle bloedproducten. Sindsdien is het aantal besmettingen door bloedtransfusie zo goed als nul. Maar voor heel wat mensen die vóór 1990 bloed kregen toegediend, kwamen deze maatregelen te laat.

Naar de dokter

Je doet er goed aan een bloedonderzoek te laten uitvoeren als je:

 • je overdreven vermoeid voelt;
 • meent dat je in aanraking kwam met het bloed van anderen;
 • vóór 1990 bloed toegediend kreeg.

Verwijten en vooroordelen

 • Luiheid
  Als de ziekte zich uit door vage vermoeidheidsklachten en de diagnose nog niet is gesteld, wordt mensen met hepatitis C soms luiheid verweten, vooral omdat ze er niet ziek uitzien.
 • Gemeden
  Mensen met hepatitis C worden uit angst voor besmetting ook vaak gemeden. Dit is totaal onterecht. Een besmetting vindt plaats via bloedcontact, zodat gewone sociale contacten geen enkel risico inhouden. Ook knuffelen kan geen kwaad.
 • Overmatig alcoholgebruik
  Aan de basis van dit verwijt ligt het wijdverbreide vooroordeel dat leveraandoeningen sowieso te maken hebben met drankmisbruik. Wat voor een hepatitis C-besmetting echter geenszins het geval is.

Veelgestelde vragen

Bron: 'Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’, dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s

Ga ook naar