HomeZiekteKlachten en ziektenHepatitis C

Hoe wordt hepatitis C veroorzaakt?

Besmetting met het hepatitis C-virus gebeurt via besmet bloed, afgeleide producten en besmette naalden (bijvoorbeeld bij druggebruik via de aders). De kans dat hepatitis C wordt overgedragen tijdens seksuele contacten is eerder klein, tenzij er ook bloedcontact is geweest. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er wondjes in de slijmvliezen ontstaan.

Risicofactoren

  • Gebruik van drugs via het gemeenschappelijk gebruik van spuiten en vermoedelijk ook van besmette rietjes bij het snuiven.
  • Plaatsing van tatoeages of piercings in onhygiënische omstandigheden.
  • Medischeingrepen.
  • Gedeeld gebruik van tandenborstels, scheermesjes, pleisters, …

Ondanks alle kennis over de oorzaken van een hepatitis C-besmetting, blijkt in de praktijk dat het bij zowat dertig procent van de patiënten moeilijk is te achterhalen hoe en waar ze de besmetting opliepen.

Een jaar nadat het hepatitis C-virus in 1989 werd ontdekt, voerde de overheid een strenge controle in van alle bloedproducten. Sindsdien is het aantal besmettingen door bloedtransfusie zo goed als nul. Maar voor heel wat mensen die vóór 1990 bloed kregen toegediend, kwamen deze maatregelen te laat.

Veelgestelde vragen

Bronnen: www.thuisarts.nl en www.gezondheidenwetenschap.be, bewerkt door Elise Rummens en Michiel Callens, preventie-artsen CM

Ga ook naar