HomeZiekteKlachten en ziekten

Herpes genitalis

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus. Bij besmetting kunnen blaasjes op de penis, de vagina en de anus ontstaan. 

Na besmetting blijft het virus voor altijd in je lichaam aanwezig.

Besmette personen kunnen de aandoening doorgeven door onbeschermd seksueel contact. De besmettelijkheid is groter op het ogenblik dat er blaasjes zijn. Maar je kunt ook iemand besmetten als er geen blaasjes zijn. 

Omdat de blaasjes op verschillende plaatsen kunnen voorkomen, biedt een condoom niet altijd voldoende bescherming. Vermijd daarom elk seksueel contact op het moment dat je blaasjes hebt. 

In koortsblaasjes op of rond de lippen zit ook een type van het Herpes Simplex Virus. Daarom kan orale seks met iemand die een koortslip heeft ook een herpesinfectie aan de penis of de vagina veroorzaken.

Symptomen

Meestal ontstaan er geen klachten als je het virus oploopt, zodat je herpes genitalis kunt hebben zonder het te weten. Hierdoor kun je, door onveilig te vrijen, de infectie ongemerkt aan anderen doorgeven

Soms heb je na de besmetting een algemeen ziektegevoel met koorts en spierpijn. Er kan ook pijn en een branderig gevoel zijn bij het plassen. Vrouwen kunnen jeuk krijgen ter hoogte van de vagina en een verhoogd vaginaal vochtverlies. Deze klachten kunnen enkele dagen na de besmetting optreden, maar soms ook pas jaren later.

Op de huid en de slijmvliezen van de penis, vagina en anus kunnen blaasjes ontstaan gevuld met helder vocht. Ze kunnen een branderig gevoel geven en zijn vaak heel pijnlijk. Binnen een tot vier weken gaan de blaasjes open en genezen ze. Ze veroorzaken geen littekens. Omdat het virus na besmetting voor altijd in je lichaam aanwezig blijft, kunnen de blaasjes af en toe opnieuw de kop opsteken.

Behandeling

Er bestaan geen geneesmiddelen die een infectie met herpes genitalis genezen. Bij pijnklachten kun je een pijnstiller op basis van paracetamol innemen. Respecteer hierbij de maximale dosis van viermaal 1 g gespreid over 24 uur. 

Bij ernstige klachten kun je in overleg met je arts antivirale tabletten innemen. Hierdoor kunnen de ernst en de duur van de symptomen verminderen. Dit effect is het grootst bij een eerste opstoot van de blaasjes. Als ze later nog eens terugkomen, is het effect van deze middelen beperkter. Lokaal gebruik van antivirale middelen wordt niet aanbevolen.

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar