HomeZiekteKlachten en ziekten

Hersenschudding

Een hersenschudding is het gevolg van een zware klap op het hoofd. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren na een val op het hoofd of door ergens met het hoofd tegenaan te botsen. 

De schedel is hard en beschermt je hersenen tegen een val. Door de klap worden de hersenen dooreengeschud. Er is geen beschadiging van het hersenweefsel zelf. De normale werking van de hersenen kan tijdelijk verstoord zijn. 

Indien de val of klap heel zwaar was, bestaat er een kleine kans dat er uren na een hersenschudding nog een hersenbloeding optreedt. Dit is niet te zien langs de buitenzijde. Daarom is het 24 uur na een zware val belangrijk dat iemand je observeert. Bij toenemende sufheid of bij bewustzijnsverlies is dringende medische hulp nodig.

Symptomen

Na een zware klap op het hoofd is het mogelijk dat je even bewusteloos bent. Vaak ben je kort na de klap verward en heb je daarna geheugenproblemen: je weet niet meer goed wat er vlak voor of na de val gebeurde. Je bent versuft en hebt hoofdpijn. Ook duizeligheid, misselijkheid en braakneigingen kunnen voorkomen. Soms verdraag je nog moeilijk licht of geluid, zie je wazig of heb je nekpijn. 

Op de plaats van de klap kan je op je hoofd een wonde hebben, of een blauwe plek of buil krijgen. 

De klachten verdwijnen meestal redelijk snel. Klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen kunnen soms wat langer aanslepen, en tot enkele weken of soms zelfs enkele maanden blijven bestaan. 

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar