Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg.
Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg. Hoewel de ontsteking gedurende het hele jaar kan voorkomen, duikt ze vooral op in de winter en in de lente.
Vooral kinderen, jongeren en mensen met een verminderde afweer of chronische ziekte zijn vatbaar voor deze ernstige besmettelijke aandoening.
Een hersenvliesontsteking begint meestal zeer plots met hoge koorts. De eerste klachten doen enigszins denken aan griep: algemeen onwel zijn, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn. Bij jongere kinderen zijn de symptomen minder duidelijk maar meestal hebben ze koorts en drinken ze slecht.
Door de spanning op de ontstoken hersenvliezen kan nadien nekstijfheid ontstaan, waardoor de kin niet meer op het borstbeen kan worden geplaatst. Dit is een typisch symptoom dat weliswaar weinig voorkomt bij baby’s. Bij hen uit deze spanning zich soms door ‘luierpijn’, waarbij ze - vooral bij het optillen van de beentjes - huilen tijdens het verversen van de luier.
Andere vaak voorkomende klachten zijn:
Meestal geven een virale en bacteriële hersenvliesontsteking aanvankelijk dezelfde symptomen.