HomeZiekteKlachten en ziektenHoest

Wat kan ik zelf doen?

Drinken

Zeker voor kinderen is het aanbevolen om vaak kleine hoeveelheden water te drinken. Bij een slijmhoest maakt dit het slijm vloeibaar, zodat het gemakkelijker kan worden afgevoerd. Bij een droge hoest voorkomt het drinken dat de slijmvliezen uitdrogen. 

Je kunt ook zuigen op een dropje of snoepje om een vervelende prikkelhoest te onderdrukken. Geef kinderen jonger dan drie jaar evenwel nooit een zuigsnoepje omdat ze zich hierin kunnen verslikken. 

Stomen

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat dit ook effectief helpt, brengt het inademen van waterdamp soms enige verlichting bij het ophoesten van vastzittende slijmen. Het geeft geen bijwerkingen bij een goed gebruik en is eenvoudig uit te voeren. Leg een handdoek over je hoofd en buig je over een kom met ongeveer een liter dampend water. Adem de damp gedurende tien minuten diep in. Herhaal dit stomen vijf- tot zesmaal per dag. Brengt het geen verlichting, is het beter om ermee te stoppen.

Voorzichtigheid is echter geboden voor astmapatiënten, omdat het inademen van waterdamp soms een aanval van kortademigheid kan uitlokken. Ook voor kinderen is stomen af te raden omdat ze een groter risico lopen op verbranding door het inademen van warme lucht. Voor hen is een bad een ontspannend alternatief.

Aroma's en dampmiddelen gebruik je beter niet. Bijna al deze producten bevatten vluchtige oliën zoals menthol, eucalyptus, rozemarijn of kamfer. Ze prikkelen de slijmvliezen waardoor deze meer vocht afscheiden en ze zijn niet doeltreffender dan waterdamp.

Hoestsiropen

Grijp nooit op eigen houtje naar een hoestsiroop en geef zeker nooit hoestsiroop aan jonge kinderen zonder doktersadvies. 

Hoewel sommige hoestsiropen vrij verkrijgbaar zijn, zijn ze niet ongevaarlijk. Net als andere geneesmiddelen, kunnen ook hoestsiropen bijwerkingen geven zoals duizeligheid, verstopping, slaperigheid, maag- en darmklachten. Sommige producten kunnen zelfs giftig zijn voor de foetus en de lever (tijm) of gevaarlijk voor mensen met ademhalinginsufficiëntie (producten met codeïne). Bovendien is hun doeltreffendheid, zowel bij kinderen als bij volwassenen, onvoldoende bewezen.

Hoest en verkoudheid

Een hoest die gepaard gaat met een verkoudheid hoeft slechts zelden te worden onderdrukt, omdat deze het lichaam verdedigt tegen de ziektekiemen. Onderdruk je de hoest toch, dan belet je dat slijm en de erbij horende ziektekiemen het lichaam verlaten. Erger zelfs: het slijm kan zich ophopen in de luchtwegen, wat een ontsteking en een slechte ademhaling tot gevolg kan hebben.

Bij een verkoudheid kun je je neus het best regelmatig spoelen met zoutwater. Als je neus hierdoor minder verstopt zit, zal je minder langs je mond moeten ademen. Zo drogen je slijmvliezen minder uit en moet je minder hoesten. 

Andere zelfzorgtips

  • Zorg binnenshuis steeds voor goed verluchte en geventileerde ruimtes. 
  • Mijd rokerige ruimtes. 
  • Stop met roken. 
  • Schraap zo weinig mogelijk je keel, want dit kan het hoesten in stand houden. 

Veelgestelde vragen

Bron: www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar