HomeZiekteKlachten en ziektenHoofdluizenBehandeling

Luizendodende producten

Een wasbeurt met een gewone shampoo doet de luizen niets. 

Wel bestaan er shampoos en lotions op basis van insecticiden die luizen en eitjes doden. Het gebruik van deze luizendodende producten wordt evenwel afgeraden bij jonge kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Gebruik ze ook niet als je astma hebt.

Nadelen

  • In tegenstelling tot de nat-kam-methode zijn luizendodende producten giftig, zodat voorzichtigheid geboden is. Lees daarom steeds de bijsluiter en volg stipt de gebruiksaanwijzing op.    
  • De producten kunnen jeuk en irritatie van de hoofdhuid veroorzaken. Vermijd ook contact met ogen en slijmvliezen. 
  • De producten zijn ontvlambaar indien ze isopropylalcohol of gezuiverd petroleum bevatten. Gebruik ze dan ook enkel in een goed verluchte ruimte. 
  • Luizen worden resistent aan deze producten. Door veelvuldig gebruik ervan wennen luizen eraan en sterven ze er niet meer van. Gebruik daarom niet te snel na elkaar verschillende producten of een combinatie ervan. 

Lotions

Lotions krijgen de voorkeur omdat ze hun concentratie behouden. Shampoos zijn daarentegen verdund met water, waardoor de concentratie van het product daalt. 

Vraag aan je apotheker een van onderstaande producten indien je voor een luizendodend middel kiest. In de vermelde concentratie worden ze als doeltreffend beschouwd:

  • malathion lotion 0,5%;
  • permethrine 1% lotion;
  • depallethrine (of bioallethrine) 0,66% + piperonylbutoxide 2,64% spray.

De doeltreffendheid van andere producten of andere concentraties van bovenstaande producten is niet bewezen. Ook combinaties van malathion en permethrine worden afgeraden omdat ze het risico op resistentie verhogen. 

Ook bij het gebruik van luizendodende middelen is het aangewezen om de haren om de drie tot vier dagen volgens de nat-kam-methode te kammen. Op deze manier worden ook pas uitgekomen luizen verwijderd en kan je nagaan of de behandeling aanslaat. 

Eén behandeling, zelfs als die correct is uitgevoerd met een goed product, is soms onvoldoende om het haar luizenvrij te krijgen. Herhaal de behandeling enkel indien je na een week nog levende luizen aantreft met de nat-kam-methode. Gebruik hiervoor opnieuw hetzelfde product. Tref je een week later nog levende luizen aan, kan je een andere behandelingsmethode of een ander product overwegen.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Download