HomeZiekteKlachten en ziektenHoofdroos

Hoe wordt hoofdroos veroorzaakt?

De oorzaak van roos is niet volledig bekend. Wel weet men dat een aantal factoren een rol spelen bij het ontstaan. 

De cellen van de hoofdhuid vernieuwen zich voortdurend, waarbij oude cellen de huid lossen. Bij een normale huid zijn de afstervende huidcellen minder in aantal en zijn ze ook zeer klein waardoor dit proces niet zichtbaar is. Bij roos vernieuwen de cellen zich twee keer zo snel als normaal. Hierdoor zijn er meer oude cellen die lossen en kleven ze ook aan mekaar, waardoor zichtbare schilfers ontstaan. 

Meestal neemt ook de werking van de kliertjes in de huid toe, waardoor er meer talg en vet op de hoofdhuid komt. Hierdoor gaan de schilfertjes soms nog meer samenklitten en kan er ook jeuk ontstaan. Omdat de talgklieren vanaf de puberteit actief worden, is het geen toeval dat de kwaal meestal rond die leeftijd opduikt. Zeer actieve talgklieren zorgen voor vette haren, een probleem dat zich vaak samen met roos voordoet. 

Een andere uitlokkende factor is de aanwezigheid op de hoofdhuid van bepaalde gisten (Pityrosporum  of Malassezia). Deze ontwikkelen zich eveneens vanaf de puberteit, vooral op plaatsen met veel talgklieren. Bij sommige mensen doet zich een soort reactie voor op de gisten waardoor hoofdroos ontstaat. Bij andere zijn de gisten ook aanwezig, doch zonder roos als gevolg.

Ook een individuele aanleg speelt dus een belangrijke rol in het ontwikkelen van roos.

Veelgestelde vragen

E. Rummens en M. Callens, preventie-artsen CM