HomeZiekteKlachten en ziektenHoofdroos

Zijn schilfertjes steeds het gevolg van hoofdroos?

Schilfertjes worden niet alleen door hoofdroos veroorzaakt. Er zijn ook andere aanstichters.

Contactallergie

Bij contactallergie treden de klachten snel op na het gebruik van bepaalde producten zoals middeltjes om het haar te kleuren of te permanenten, sommige shampoos en metalen haarspelden.

Als de irritatie beperkt blijft tot een sterke schilfering zonder al teveel rode verkleuring, is het onderscheid met roos soms moeilijk te maken. Patchtesten kunnen uitsluitsel brengen en de allergie voor een bepaalde stof bewijzen. Maar je kunt ook proberen om zelf te achterhalen welk product de basis vormt voor de jeukende letsels.

Belangrijk is ook dat je haarproducten juist gebruikt:

  • spoel zeep en shampoos altijd goed uit het haar;
  • hou geen te warme haardrogers te dicht bij de hoofdhuid;
  • test elke keer haarkleurproducten vooraf. Alleen testen voor een eerste gebruik is onvoldoende omdat een allergie zich meestal pas na een herhaalde toepassing manifesteert.

Psoriasis

Psoriasis wordt gekenmerkt door rode plekken, die meestal scherp omrand en begrensd zijn en een klevende wit-zilveren schilfering vertonen.

In de helft van de gevallen komt de aandoening alleen voor op de hoofdhuid. Soms is dit echter de voorbode van psoriasis op andere lichaamsdelen.

De oorzaak van deze kwaal is onbekend. Jouw arts zal beslissen welke behandeling de beste is.

Microsporie

Microsporie is een besmettelijke schimmelinfectie van de hoofdhuid, die vooral kinderen treft. Omdat bij microsporie de haren gemakkelijk afbreken, vertonen de geïnfecteerde plaatsen soms kale plekken.

De aandoening wordt vooral overgedragen door besmette katten en honden, die te herkennen zijn aan de kale schilferende plekken in de vacht. Aan de hand van een microscopisch onderzoek van de haren kan een correcte diagnose worden verkregen. Een verbeterde hygiëne zorgt ervoor dat de aandoening nu minder voorkomt dan vroeger. Jouw arts zal beslissen welke behandeling de beste is.

Veelgestelde vragen

E. Rummens en M. Callens, preventie-artsen CM